Pražští záchranáři přijedou většinou do osmi minut. Rychleji jsou v centru

Při záchraně lidského života jde vždy o minuty. Pražské sanitky zvládnou být na místě většinou do osmi minut. Do centra dojedou i v polovičním čase. Naopak na periferii hlavního města jim trvá cesta i dvacet minut. Ukazují to podrobné statistiky, které zpracoval tým datažurnalistů Českého rozhlasu. V loňském roce vyjeli lékaři k více než sto tisícům případů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka | Foto: Filip Jandourek

„Záchranná služba Praha, dobrý den. Sanitka nám tam už jede. Je to asi šedesátiletý muž, ano? Je při vědomí?“

Dispečerka v přítmí malého střediska sleduje tři monitory. Blikají na nich informace o případech a jednotlivých posádkách,“ popisuje vedoucí operačního střediska pražské záchranné služby Ondřej Franěk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražské sanitky většinou zvládnou být na místě do osmi minut, do okrajových částí ale jedou i 20 minut. Tématu se věnuje Petra Benešová

„Každý ten proužek znamená pro dispečera jednu událost. To největší číslo, které tam vidíte, je naléhavost té události, takže člověk, který má pravděpodobně infarkt, špatně se mu dýchá a tak dále. Současně je tam napsáno, kde se ta událost stala, podstata té události, co se tam stalo.“

Dispečer okamžitě vidí, jaká sanitka zrovna vyjíždí. Jakmile se změní barva posádky, auto se dalo do pohybu.

Podívejte se, kam a proč vyjíždějí pražské sanitky – a jak dlouho jim to trvá

Číst článek

„Můžeme se podívat ve větším detailu do té mapy a budeme vidět, jak se to autíčko pohybuje. Tady to je skutečně jenom dá se říct za roh, takže teď už jsou sto metrů od místa události. Tady zrovna ten dojezdový čas bude řádově dvě minuty,“ objasňuje šéf operačního střediska.

Dispečink Záchranné služby hlavního města Prahy

Pokud si člověk zavolá v Praze sanitku, většinou lékaři přijedou do osmi minut. Rychleji záchranáři dorazí do centra, tam jsou i za čtyři minuty. Naopak na okraj Prahy to trvá pětkrát déle, záleží na dopravě a zácpách. Velký problém představuje magistrála, ulice kolem náměstí I. P. Pavlova, ale i třeba Smíchov.

Cestu zpomalují nové tramvajové pásy i retardéry

Záchranná služba by měla k případu dojet maximálně do 20 minut. V hlavním městě sanitkám v poslední době komplikují průjezd nové tramvajové pásy, které vystupují nad vozovku jako vlakové náspy. Stejně tak zpomalují cestu i retardéry v pěších a obytných zónách.

„Poslední roky zaznamenáváme spíše zhoršování dopravní situace v Praze, výrazně by nám pomohlo dokončení městského okruhu," říká ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz a doplňuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejrychleji dojedou pražští záchranáři do centra, nejdéle to trvá na periferii. Mluvil o tom Zdeněk Schwarz, ředitel pražské záchranné služby

"Komunikace, které donedávna fungovaly jako hlavní komunikační trasy, jsou různými překážkami a dopravními omezeními tak zablokované, že to ztěžuje průjezd.“

Nejčastěji záchranáři vyjíždějí kvůli dušnosti. Takových případů bylo vloni více než deset tisíc. Následují pak úrazy a bolesti břicha. Na sedmém místě s necelými pěti tisíci výjezdy, a to většinou na okraj Prahy, jsou srdeční komplikace a infarkty.

Ve dvou tisících případech pak lékaři ošetřovali lidi pod vlivem drog nebo alkoholu. Nejčastěji k nim vyjížděli na konečné zastávky stanic městské hromadné dopravy, do centra a ke strahovským vysokoškolským kolejím.

K dopravním nehodám pak sanitky vyjíždějí hlavně na Pražský okruh a v okolí Černého Mostu.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme