Překupníci vydělávají na představení ND Sluha dvou pánů. Přirážejí si i 100 procent

Sluha dvou pánů s Miroslavem Donutilem v hlavní roli je i po dvaceti letech stále v kurzu. Lístky na toto představení pražského Národního divadla nejsou skoro k sehnání. Na internetu se s nimi ale obchoduje. A jak zjistili reportéři Českého rozhlasu, překupníci je prodávají za skoro dvojnásobnou cenu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní divadlo - pohled na oponu a orchestřiště

Národní divadlo - pohled na oponu a orchestřiště | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Na hereckém mistrovství Miroslava Donutila v představení Sluha dvou pánů vydělává nejenom Národní divadlo, ale také řada překupníků.

Zatímco pokladní v Národním divadle oznámí, že lístky jsou na pět měsíců dopředu vyprodány, na serverech typu bazos.cz najdete hned dvě adresy, kde vám lístky nabídnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kupčení s lístky na představení Národního divadla v Praze Sluha dvou pánů natáčeli Michaela Vetešková a Marek Blaho

Za ty nejlepší v přízemí nezaplatíte 950 korun, jako při nákupu v divadle, ale pan Petr za jeden lístek chce bez pár korun dva tisíce.

Paní Monika nabízí dva lístky do osmé řady za 2600. V pokladnách Národního divadla by za ně diváci zaplatily asi o tisícovku méně.

Reportéři ČRo nejdříve předstírali zájem o lístky. Když odhalili svou pravou identitu, prodávající byli překvapeni.

„Vůbec vám k tomu nic říkat nebudu. Prodává to společnost v rámci své podnikatelské činnosti. Vstupenky kupujeme legálně. To je tak všechno, co vám k tomu mohu říct,“ uvedl Petr.

Monika uznala, že asi není v pořádku, že se vstupenky prodávají takto dráž.

Národní divadlo je příspěvkovou organizací ministerstva kultury, stát jeho provoz ročně dotuje necelou tři čtvrtě miliardou korun.

Na severech lze najít mnohem víc lidí, kteří nabízejí lístky na Sluhu dvou pánů do Národního divadla v Praze. Petr a Monika byli vybráni náhodně.

Podle zákona se tito překupníci nedopouštějí ničeho nelegálního. Národní divadlo si nechalo udělat právní rozbor a snažilo se najít cestu, jak k tomuto černému trhu s lístky zabránit. Marně.

„Pokud by chtěl někdo více lístků, musí s námi jednat osobně. Pak víme, kdo to je a už to prověřujeme. Jediné, co bychom s tím mohli dělat, je zakázat rezervace. Pak jsme ale byli obviňováni, že to prodáváme pod pultem, protože se k tomu lidé nedostali,“ říká ředitel první české scény Jan Burian.

Dodává, že na pokladně jde rezervovat nebo koupit maximálně deset vstupenek. Lístky prodávají pět měsíců předem.

Miroslav Donutil | Foto: Národní divadlo, Hana Smejkalová

Michaela Vetešková, Marek Blaho Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme