Primátorka Krnáčová: Praha se musí připravit na konec celého projektu opencard

29. leden 2015
Zprávy

Praha se musí připravit na to, že karta opencard skončí. Na mimořádném brífinku to včera řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Reagovala tím na výpadek portálu s online objednávkami nových opencard, který spravuje firma eMoney Services (EMS). Podle primátorky firma služby blokuje úmyslně a město se tak nemůže spolehnout na další spolupráci.

„Považujeme to za nekorektní jednání ze strany EMS, protože nám slíbili, že do 31. ledna bude provoz neomezen. Nevím, jaký bude další krok EMS. Nicméně my se musíme připravit na to, že s tímto projektem asi skončíme,“ řekla Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

Podle primátorky už město přistoupilo k tisku papírových kuponů. Prodávat by se měly začít od 1. března.

„Je to výjimečná situace. Zřejmě se naplnil scénář, kdy nemůžeme počítat se seriózním přístupem dodavatele,“ dodává.

Firma EMS, která e-shop spravuje, svoji vinu popírá. Jak řekl mluvčí Martin Opatrný, online portál opencard, přes který si Pražané mohou objednat nebo prodloužit elektronické jízdné, přestal fungovat kvůli laxnosti města.

Odpovědnost za výpadky systému

„Veškerou odpovědnost za výpadky systému opencard i online služby plně nese vedení hlavního města Prahy. Více než půl roku upozorňujeme na to, že systém opencard běží bez podpory.“

Podle mluvčího Martina Opatrného není jasná ani další spolupráce mezi oběma stranami, a tak EMS realizuje příslušné kroky. Pravděpodobně bude u soudu požadovat i zaplacení dluhu za období od loňského června, kdy město kartu provozuje bez smlouvy.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová popřela, že by město s firmou nejednalo. Zástupci EMS už podle ní obdrželi dopis s návrhem na odkup zdrojových kódů.

„Praha stále vyjednává o koupi. Poslala jsem požadavek, aby nám vyčíslili náklady na koupi zdrojových kódů, nikoli projektu jako takového. Chceme, aby dodavatel vyčíslil svůj požadavek. Pak budeme dál jednat, “ uvedla.

Na tvrzení primátorky reagoval mluvčí EMS Martin Opatrný s tím, že firma žádný dopis neobdržela. Jestli karta opencard opravdu skončí, bude prý záležet na dohodě mezi oběma stranami.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio

Více z pořadu