Proti připravované vyhlášce o volném pohybu psů v metropoli protestují pejskaři i některé radnice

Se psem po Praze už jen na vodítku a venčit jen ve vyhrazených prostorách. Toto nařízení obsahuje připravovaná magistrátní vyhláška. Má začít platit v polovině listopadu. Její definitivní podobu se teď snaží změnit nejen majitelé psů, ale taky některé spolky nebo radnice městských částí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákaz venčení psů - cedulka na Smetanově náměstí v Pardubicích

Zákaz venčení psů - cedulka na Smetanově náměstí v Pardubicích | Foto: Josef Ženatý | Zdroj: Český rozhlas

Návrh magistrátní vyhlášky podle některých majitelů psů nevyřeší problémy a hlavně nebere ohledy na psy ani jejich majitele. Podle Michaely Dudáčkové bude docházet ke konfliktům třeba v Centrálním parku na Pankráci.

„Staří lidé, kteří bydlí v panelácích okolo, pro ně je to daleko. Prostě sem půjdou a pustí je tady,“ říká majitelka psa Dudáčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Někteří majitelé psů i některé radnice protestují proti chystané vyhlášce, která by v Praze zakazovala volný pohyb psů mimo vyhrazená místa. Natáčel o tom Zdeněk Vesecký

Podle Barbory Pražanové ze spolku Strana psa je návrh vyhlášky dokonce v rozporu se zákonem o ochraně zvířat proti týrání. V Praze totiž dojde k výraznému omezení pohybu psů. Pražanová se navíc domnívá, že dochází i k rozporu s právním výkladem ministerstva vnitra:

„Podle něj má být přístup obce k regulaci pohybu psů veden principem rozumnosti, s přihlédnutím k místním podmínkám té které obce, zejména k její velikosti a uspořádání.“

V Praze 4, odkud návrh na regulaci volného pohybu psů vzešel, magistrátní vyhlášku vítají. Radní pro bezpečnost Zdeněk Pokorný z hnutí ANO říká, že pejskařům na oficiálních plochách ubude starostí:

„Nebudou muset psa na každém centimetru sledovat, budou vědět, že pes nemůže pokousat malé dítě, nebo se srazit s cyklistou.“

Jenže při velké kumulaci psů na jednom místě by mohlo docházet k jejich vzájemnému napadání. Radnice Prahy 11 proto plošnou restrikci odmítá.

„Vyjádřili jsme nesouhlas s tím, že pokud bude taková závazná vyhláška pro nás platit, využili bychom možnost přílohy číslo 1, kde bychom jako plochu pro volné pobíhání psů označili téměř celou Prahu 11,“ uvádí radní pro životní prostředí Šárka Zdeňková z Hnutí pro Prahu 11.

Osud tolik debatované vyhlášky zatím není jasný. Problémy se ale vzhledem k názorům některých radnic, ale i petice pejskařů dají očekávat.

Zdeněk Vesecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme