První tramvajová zastávka na znamení

8. prosinec 2012

První tramvajovou zastávku na znamení má ode dneška také Praha. Stala se jí zastávka ČSAD Smíchov. Cestující, kteří budou chtít vystoupit právě tam ve směru na Barrandov, budou muset myslet na to, že je třeba dát řidiči znamení. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková.

Cestující na Smíchově budou muset ode dneška dávat větší pozor, aby nepřejeli. Pokud budou chtít vystoupit na zastávce ČSAD Smíchov, musí zmáčknout tlačítko. K nastoupení je naopak třeba pouze na zastávce stát. „U této zastávky je to tak, že v naprosté většině případů zde nikdo nevystupuje ani nenastupuje, takže je opravdu zbytečné, aby ta tramvaj zde zastavovala vždy. Proto chceme jít stejnou cestou jako u autobusů, kdy těch zastávek na znamení je už celá řada a v podstatě s tím není žádný problém, protože jsme odstranili asi tu největší bolest, to znamená, že cestující musel na vozidlo mávat. To už není. To znamená, když někdo nastupuje na takové zastávce, tak nemusí nic dělat, stačí tam stát," vysvětluje mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Tramvaje budou v tomto režimu jezdit několik měsíců zkušebně a poté Ropid změnu vyhodnotí. Pokud si takový provoz cestující oblíbí, mohly by tak fungovat i další málo vytížené zastávky na okrajích Prahy, například v oblasti Hostivaře.

„Jednak ušetřit nějaký čas, protože každé zbytečné zastavení okrádá cestující o čas. Za druhé je to i úspora nákladů, protože opět každé zastavení a rozjezd opět stojí peníze navíc a samozřejmě jde i o pohodlí cestujících, protože když tramvaj jede plynule a nemusí zbytečně brzdit a rozjíždět se, tak je to určitě pro lidi plus," dodává Filip Drápal.

K tramvajím na znamení, které tímto způsobem fungují také například v Brně, ale zaznívá i kritika ze strany některých odborníků. Podle nich by se neměly stát systémovým řešením, ale pouze výjimečným opatřením.

autor: eku
Spustit audio