Rittig u soudu odmítl obžalobu. Jsou to lži, s Oleo nemám nic společného, řekl

Obžalovaný lobbista Ivo Rittig dnes před pražským městským soudem odmítl tvrzení vyšetřovatelů, že na jeho účtech skončilo 20 milionů korun údajně vyvedených z petrochemické firmy Oleo Chemical (OCh). Zmínky o něm v obžalobě jsou podle něj lži a nemá s případem nic společného. Zpochybnil také roli spolupracujícího obviněného, účetního Jaroslava Kubisky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný Ivo Rittig u Městského soudu v Praze (vpravo jeho advokátka Katarína Kožiaková Oboňová)

Obžalovaný Ivo Rittig u Městského soudu v Praze (vpravo jeho advokátka Katarína Kožiaková Oboňová) | Zdroj: ČTK

„To, co je tam o mně napsáno, je absolutní lež. Nemám nic společného s Oleo Chemical. Odmítám, že bych organizoval trestnou činnost nebo že bych někoho řídil. Dělám obchod a poradenství,“ řekl dnes u soudu obžalovaný Ivo Rittig.

Rittig také zpochybnil roli účetního Jaroslava Kubisky, kterého prý vůbec nezná. Obžalovaný účetní, který před soudem usiluje o uznání spolupracující pozice, za což by mu mohl hrozit nižší trest, podle Rittiga vůbec nic o ničem neví. „Tento člověk nemůže vědět zhola nic, co se týče mých obchodů,“ řekl lobbista.

V případu je obžalováno 10 lidí. Podle vyšetřovatelů se dopouštěli trestné činnosti v letech 2009 až 2011. Peníze prý putovaly k Rittigovi díky smlouvám karibské firmy Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě Cokeville Assets (CA) s OCh na poradenství, které ale bylo podle policie fiktivní.

Škodu způsobenou firmě spočítal žalobce na téměř20 milionů korun, škodu způsobenou státu krácením daně na 3,7 milionu a "vypraných" peněz bylo údajně nejméně 13,3 milionu korun.

Kromě Rittiga, Kmetě a Kubisky jsou obžalovaní dva zakladatelé OCh Michal Urbánek a Kamil Jirounek, šéf výroby ve firmě Radomír Kučera, lobbistovi právníci Karolína Babáková a David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta a partners), jednatel účetní firmy Peskim a bratr Michala Petr a jednatelka firmy Oil Technologies (dříve v Peskim) Jana Šádková. Většině obžalovaných hrozí až desetileté vězení.

Kauza Ivo Rittig a Oleo Chemical | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme