Ruský oběd pro české hosty. Projekt Rodina odvedle sbližuje Čechy s imigranty i v Praze

19. listopad 2012

Za poslední roky cizinců v Praze výrazně přibylo a další imigranti přicházejí. Většinou do Čech přicházejí za prací nebo lepšími životními podmínkami. Ne vždy se ale setkají s pochopením či přijetím. Mohou za to předsudky, ale také nedostatek příležitostí se blíže seznámit. Právě to chce změnit iniciativa Slovo 21. V rámci projektu Rodina odvedle zve každý rok na společný nedělní oběd české a imigrantské rodiny z celé republiky. Do rusko-české společnosti nahlédla i naše redaktorka Evelyna Kulíšková.

U stolu v jednom z bytů na pražském Zličíně je veselo. Nad ruskými lahůdkami z červené řepy, pirohy a čokoládovými bonbóny se fotkami z cest baví rodina Klochkovových z Uralu a jejich pražští hosté.

Klochkovovi jsou opravdoví světoběžníci, kteří hledají milé a pokojné místo, kde by mohli spokojeně žít. Z Ruska, které se jim zdálo příliš hektické, procestovali Evropu od Finska až na jih, aby nakonec zakotvili v Praze.

„Jezdím hodně po světě a chtěla bych najít město, kde pro nás bude klid. Takže jsem spokojená s Prahou. Protože jsme bydleli ve městě, kde byla velmi špatná ekologie. Tady je to lepší. Češi jsou klidnější než v Rusku. V Rusku je všechno rychlé, tady je to klidné," vysvětluje rozhodnutí usídlit se v české metropoli paní Nataša, která se svým dospívajícím synem Michailem do Čech přišla před dvěma lety.

Manžel za rodinou přicestoval teprve nedávno, a tak česky ještě neumí. Ani středoškolákovi Michailovi se učit nový jazyk příliš nechtělo. Zpočátku to navíc nebylo ani s vrstevníky úplně jednoduché.

Vy Češi se asi Rusů bojíte. Málokdo se se mnou bavil. A potom se se mnou chtěl bavit každý. Potom jsem odešel na gymnázium a ještě se učím v ruské škole, ale jsem spíš s Čechy," vzpomíná na začátky v Praze Michail, kterému se prý české holky líbí stejně jako ty ruské.

Pozvání na uralský oběd přijala rodilá Pražanka Valerie Štětková se dvěma dcerami. Zatímco Michail barvitě popisuje rodinný výlet po severních Čechách, paní Valerie se zamýšlí nad otázkou, co bylo hlavním impulzem, že reagovala na spot v televizi a do projektu se přihlásila.

„Ve svém okolí a hlavně i u dětí ve škole jsem si všimla, že integrace cizinců v naší zemi - že to mají docela složité. Spousta lidí na ně kouká s předsudky a neumí se s tím vyrovnat. A protože sama v sobě některé předsudky cítím a snažím se s nimi pracovat, zrušit je, protože opravdu idea jednoho světa, kde můžete žít a být kde chcete, je mi blízká, tak i z těchto důvodů mě to opravdu zaujalo," dodává sympatická blondýnka, která jako designérka jídla náležitě ocenila i lákavě vyhlížející ruské speciality paní Natalie.

K podobným obědům včera od 13. hodiny zasedli hosté v Praze i v dalších jedenácti domácnostech. Hostilo se přitom například jihoafrickými nebo vietnamskými dobrotami.

autor: eku
Spustit audio