Seznamte se s dalším projektem, který podpořila Evropská unie

30. listopad 2012

Od roku 2007 podpořila Evropská unie v České republice prostřednictvím strukturálních fondů více jak 38 tisíc projektů, které přispívají ke zlepšení každodenního života. Řadu z nich nalezneme i na území Prahy. Představujeme Vám další z nich.

„Kdybych si chtěla vytvořit složku."
„Na ploše. Takže: Myš. Klik pravý. Doprava 100. A teďka si ji můžu nazvat ´Saša´: Diktování. Svatopluk. Adam. Šimon. Adam."

0:00
/
0:00

Tady vás vítám v prostorách na Pankráci. Tady probíhalo od roku 2009 do letošního srpna školení v ovládání počítače hlasem. Byli jsme zaměřeni na skupinu kvadruplegiků, kteří nejsou schopni ovládat počítač rukama, aby se naučili ovládat pomocí povelů a díky tomu byli schopni najít zaměstnání nebo uplatnění," představila projekt Duhový most předsedkyně občanského sdružení Polovina nebe Daniela Rázková.

Speciální software pro diktování textů a ovládání počítače hlasem vyvinul český vědec Jan Nouza z Technické univerzity v Liberci a právě evropské peníze pomohly programy uvést mezi potřebné.

Pracuje se mi s tím velmi dobře, protože můžu používat jednu ruku a když píšu jedním prstem, tak napsat mail by mi trvalo strašně dlouho, zatímco takhle pomocí programu diktování nadiktuju po slovech. Moc mi to pomohlo," říká jedna z účastnic kurzů Alexandra Gomoi. Kromě ulehčení práce a kontaktu se světem ale speciální software handicapovaným zajišťuje i jinak velmi omezené soukromí.

„Nemůžu sama dělat nic, takže pro mě jediná možnost, jak být samostatná a dělat něco, o čem neví druhá osoba, je být na počítači. Takže je to pro mě nejen práce, ale i náplň osobní. Můžu si povídat s kamarády, psát si s nimi, aniž by o tom kdokoli věděl," říká Dita Horochovská, lektorka z úvodu, která má nehybné všechny čtyři končetiny.

Podle ní bylo učení s výhledem na nové možnosti radostí, mnohým ale dalo zabrat. Padesátce školených zájemců trvalo v průměru tři měsíce, než se jim na 300 doslovných příkazů včetně speciálního hláskování, vžilo. Pro některé pak musely být povely speciálně upraveny.

Hlasové technologie se nastavují - buď mužský nebo ženský hlasový profil. Měli jsme poměrně dost klientů, kteří potřebovali uzpůsobit technologii, aby jim lépe rozuměla, případně děláme i individuální hlasovou adaptaci," vysvětluje odborný IT lektor Ondřej Sedláček.

Občanské sdružení Polovina nebe dostala na projekt Duhový most dotaci z operačního programu Praha Adaptabilita ve výši bezmála 4,15 milionu. A přestože kurzy v Praze skončily, projekt pokračuje v dalších krajích republiky.

autor: eku
Spustit audio