Silný vítr strhával elektrické vedení a vyvracel stromy

Silný vítr zkomplikoval život v Česku. Vyvracel stromy, které pak zatarasily řadu silnic i některé tratě, strhával elektrické vedení a komplikoval hašení požáru kostela v Mirovicích na Písecku. Stovky domácností jsou stále bez proudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou na Bruntálsku vykolejil osobní vlak, který narazil do spadlého stromu

Mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou na Bruntálsku vykolejil osobní vlak, který narazil do spadlého stromu | Zdroj: ČTK

Hasiči vyjížděli v úterý a během noci kvůli silnému větru k více než 2 tisícům případům. Zasahovali u čtrnáctinásobku případů, než je dlouhodobý denní průměr.

Popadané stromy zastavily i vlaky. Teď jsou největší problémy na Šumavě, kde jsou uzavřené čtyři tratě. V Rumburku na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu.

Počasí zkomplikovalo také železniční dopravu na trati Valšov-Rýmařov. Vykolejil tu vlak.

Vítr také strhával střechy, například v severočeských Zákupech nebo Stříteži u Jihlavy. V Libereckém kraji hasiči vyjeli k zhruba dvěma stovkám zásahům.

Na Vysočině se k větru přidal ještě sníh. Kvůli tomu přibylo i nehod, na Žďársku narazil autobus do stromu. Přitom se zranilo 11 lidí. Hasiči zde přes noc vyjížděli víc než stokrát.

Rozmary počasí zaměstnávají hasiče také ve středních Čechách. Kvůli větru zasahovali během včerejška v kraji více než 450krát. Většinou vyjížděli k popadaným nebo nakloněným stromům a poničeným střechám. Nejvíc výjezdů napočítal dispečink na Kladensku a Mladoboleslavsku.

Energetikům se v noci podařilo dodávky elektřiny obnovit například v Berouně, Králově Dvoře nebo okolí Mnichova Hradiště. Dlouhých 12 hodin byli bez elektřiny také třeba lidé v Unhošti na Kladensku. Bez proudu stále zůstává část Slaného nebo Dolního Bousova na Mladoboleslavsku. Montéři poškozené dráty opravují. Nové poruchy už téměř nepřibývají.

Pražští hasiči v noci zasahovali kvůli silnému větru více než stopadesátkrát. Odstraňovali spadlé plechové střechy na Národní třídě nebo v Horních Počernicích. Likvidovali i spadané větve. Pražský magistrát kvůli větru i nadále doporučuje nevstupovat do městských parků.

Kvůli silnému větru vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji k více než šedesáti případům. Většinou šlo o popadané stromy. Silnice jsou teď sjízdné, spadené větve blokují dopravu na Šumpersku na silnicích třetí třídy mezi Horní Temenicí a Bohdíkovem a Jakubovicemi a Janoušovem. Řeky Moravská Sázava a Morava dosáhly prvního povodňového stupně v Lupěném a Moravičanech.

Rušnou noc mají za sebou jihomoravští hasiči. Kvůli větru vyjížděli k více než sedmdesáti událostem. Nejčastěji ke stromům a větvím spadaným na silnice. Silný vítr, který v nárazech dosahoval rychlosti až 45 kilometrů za hodinu strhával i střechy v Brně, v Modřicích nebo v Hodoníně.

Například v Rajhradě u Brna velký vítr odnesl taky střechu vlakové a autobusové zastávky a v Radosticích na Brněnsku spadený strom poškodil dráty elektrického vedení.

Vítr a sníh na jihu Čech stále zaměstnává hasiče, energetiky i silničáře. Silničáři zde mají v terénu veškerou posypovou techniku. Ošetřovali silnice jak chemickým, tak inertním posypem. Nejhorší situace byla na Strakonicku. Tam dokonce museli vyjet s pluhem, protože sněhu tam bylo nejvíce.

Jihočeští hasiči mají od včerejšího dne přes čtyři sta zásahů. Vyjížděli především k popadaným stromům na silnicích. Ty komplikovaly dopravu nejvíce na Strakonicku. Přímo ve městě spadlý strom poškodil dvě auta.

Vítr řádil také na Lipensku. Stromy padaly nejenom na silnice, ale také na dráty elektrického vedení. Včera večer se proto ocitly bez elektřiny tisíce domácností. Mezi nejpostiženější oblasti patřila oblast Českokrumlovska a Prachaticka. Jak potvrdil mluvčí společnosti E.ON, energetici odstraňovali havárie celou noc a v tuto chvíli řeší ještě několik poruch v oblasti Větřního a na Kaplicku. Situace je víceméně stabilizovaná.

Výstraha před silným větrem | Foto: Český rozhlas

Kalamitní stav vyhlásili energetici v Libereckém, Plzeňském a Karlovarském kraji, kde opravují elektrické vedení.

„Situace se nám zhoršila i na Jičínsku, poruchy máme i na Semilsku, kde je také vyhlášen kalamitní stav. Poruchy jsou na Trutnovsku, Pardubicku, Rychnovsku a Náchodsku,“ dodává regionální mluvčí ČEZu Šárka Beránková, jaká je situace v Královéhradeckém kraji.

„V oblasti Čech už ustal masivní nárůst nových poruch. Situace se lepší. Na severu Moravy jsou poryvy větru ještě silnější. Jak dlouho ještě budou obyvatelé postižených míst bez elektrické energie, bude záležet na počasí. Na odstraňování poruch se ale samozřejmě nepřetržitě pracuje,“ říká mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž, podle kterého se při opravách postupuje od vyšších napěťových linek k nižším.

Hořel kostel i restaurace

Na jihu Čech měli hasiči kvůli větru problém s požárem kostela. Hořela střecha kostela československé církve husitské v Mirovicích na Písecku.

„Zásah byl komplikován silným větrem, požár zasáhl celou střechu včetně krovů, a to na půdorysu přibližně 20 krát 10 metrů. Naštěstí v bezprostřední blízkosti hořícího kostela se nenachází žádné budovy, které by byly požárem přímo ohroženy,“ popsala situaci mluvčí Jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Silný vítr rozdmýchával plameny, navíc hasičům nedovolil, aby použili plošinu. Dohašování a rozebrání ohořelých trámů může trvat v závislosti na počasí ještě hodiny. Teprve potom se do objektu dostanou kriminalisté, aby zjistili příčinu požáru a vyčíslili škody.

Uprostřed noci museli hasiči řešit také velký požár restaurace v obci Louka na Hodonínsku. Plameny zachvátili sedlovou střechu a deseti hasičským jednotkám práci komplikoval právě i silný vítr. Při požáru nebyl nikdo zraněn, ale vyšetřovatelé předběžně odhadli škodu na dva miliony korun.

Hasiči 1. dubna ráno uhasili požár střechy husitského kostela v Mirovicích na Písecku. Oheň likvidovali od úterního odpoledne více než 19 hodin | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme