Neznámí pachatelé zapálili pražskou Kliniku, která pomáhá i uprchlíkům

Skupina maskovaných lidí večer způsobila požár v Autonomním sociálním centru Klinika v Praze 3. Útočníci do objektu vhodili zápalné lahve. Z centra, které mimo jiné pořádalo sbírku oblečení pro uprchlíky, muselo být evakuováno 19 lidí. Jeden člověk skončil v péči záchranářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sbírka pro uprchlíky v Autonomním sociálním centru Klinika na Žižkově

Sbírka pro uprchlíky v Autonomním sociálním centru Klinika na Žižkově | Foto: Veronika Hlaváčová

Útok v žižkovské Jeseniově ulici se podle policejní mluvčí Ivety Martínkové odehrál kolem půl osmé večer.

„V této souvislosti nyní policisté pátrají po skupině maskovaných osob, které po předchozím konfliktu do objektu vhodily několik zápalných lahví a následně z místa utekly,“ řekla Martínková Českému rozhlasu.

Vzniklý požár ve výloze Kliniky dokázali hasiči podle jejich mluvčí Pavlíny Adamové zlikvidovat za čtyři minuty. Evakuace lidí proběhla ještě předtím, než hasiči dorazili na místo.

V Praze se dnes odpoledne na několika místech konaly demonstracemi proti migraci. Zda měl útok proti centru Klinika s těmito akcemi souvislost, policie zatím nedokáže potvrdit, ani vyvrátit.

Jeden z členů Kliniky Tadeáš Polák Českému rozhlasu řekl, že měli indicie, že k nim míří skupina neonacistů. „Napadlo nás asi 20 lidí, házeli kameny do oken, hodili asi dvě dýmovnice, rozbili výlohu naší kavárny. My jsme viděli jenom běhající zamaskované postavy,“ popsal Polák.

Útočníci podle něj rozbili výlohu kavárny a několik oken. „Navíc v době útoku bylo v našem centru asi 20 lidí, takže kdyby je některý z kamenů trefil, mohlo dojít k něčemu mnohem vážnějšímu,“ podotkl.

Praha zažila demonstrace odpůrců a příznivců migrace, policie řešila střety

Číst článek

V prosinci 2014 budovu bývalé polikliniky, kde přebývali bezdomovci a narkomani, aktivisté nelegálně obsadili a vyklidili od odpadků. Centrum začalo provizorně fungovat, než je vyvedla policie.

Budova měla být převedena na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která tam chtěla přestěhovat své sídlo. Loni prázdný objekt iniciativě Klinika propůjčil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Bezplatná výpůjčka končí letos v březnu.

Klinika nabízí koncerty, výuku cizích jazyků, promítání či přednášky. Organizuje se tam také sbírka na pomoc uprchlíkům.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme