Šlechtovka ve Stromovce stále chátrá. Chystá se alespoň sanace přilehlého svahu

V pražské Stromovce už desítky let chátrá takzvaná Šlechtovka. Dříve byla vyhlášenou restaurací a oblíbeným výletním místem. Teď budovu zakrývá barevná plachta a dovnitř se nesmí vstupovat. Oprava vyjde podle architektů na stovky milionů korun. Zatím ale není jasné, kdy se s ní začne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Stromovce už desítky let chátrá Šlechtova restaurace. Teď se chystá alespoň sanace přilehlého svahu

Ve Stromovce už desítky let chátrá Šlechtova restaurace. Teď se chystá alespoň sanace přilehlého svahu | Foto: Jan Charvát

„Objekt, který tady před sebou vidíme, je v naprosto neutěšeném stavu už po dlouhá léta. Je to v podstatě ruina,“ konstatuje historik architektury Zdeněk Lukeš.

„Je na ní lešení, ale není tam, protože se budova bude opravovat, ale protože je tam natažená taková plachta a na ní je obrázek, jak jednou bude budova Šlechtovy restaurace vypadat, až bude opravená,“ dodává.

O opravě budovy, která vznikla přestavbou barokního letohrádku, se mluví už desítky let. Teď probíhají průzkumné práce a chystá se také sanace svahu za Šlechtovkou. Svah se už před třemi lety sesunul a poškodil zídku za stavbou. Sanace by mohla skončit na jaře příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šlechtova restaurace ve Stromovce stále chátrá. Zatím není jasné, kdy se historická budova dočká opravy

Šlechtova restaurace chátrá od minulého století, na konci 70. let dvakrát vyhořela. Špatný stav se snažila vyřešit sedmá městská část, která ji dostala do správy v roce 1996. Nenašla ale vhodného nájemce.

V roce 2002 zatopila budovu restaurace povodeň. Pražský magistrát pak vypsal výběrové řízení. Jako zhotovitele rekonstrukce vybralo hlavní město společnost Satra, dodavatelem byla firma Metrostav.

Magistrátu se ale nelíbila cena – téměř čtvrt miliardy korun. Výběrové řízení proto zrušil a teď je Šlechtovka zajištěná jenom tak, aby nespadla. Místní se shodují, že na chátrající restauraci je smutný pohled. Pamětníci si přitom ještě vybavují tradici půlnočních polévek.

„V 60. letech fungovala restaurace i vevnitř, tam byla taková ta lepší část. Nejpopulárnější ale byla ta venkovní. Z obou stran Šlechtovy restaurace ještě byly takové dřevěné přístavky, které ovšem pocházely z 19. století a které byly nesmírně půvabné. Z jedné strany byl kuželník a z druhé strany potom byla takzvaná kočárovna. Přístavky už tam dávno nejsou, samozřejmě se mezitím rozpadly,“ upozorňuje Lukeš.


Zvětšit mapu

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme