'Smíchovského řidiče' potrestal soud sedmi lety vězení a zákazem řízení

Obvodní soud pro Prahu 2 poslal 24letého Marka Půčka na sedm let do vězení a uložil mu zákaz řízení na osm let. Mladík loni v srpnu na pražském Smíchově v opilosti autem srazil a zabil 21letou studentku, od nehody pak utekl. Půček, kterému hrozilo až osm let vězení, podle soudu neprojevil žádnou upřímnou lítost. Rozsudek není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud poslal 24letého Marka Půčka (na snímku z 9. ledna) na sedm let do vězení

Soud poslal 24letého Marka Půčka (na snímku z 9. ledna) na sedm let do vězení | Zdroj: ČTK

Půček byl odsouzen za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a také za ohrožení pod vlivem návykové látky.

„Polehčující okolností obžalovaného je snad pouze částečné doznání k tomu, co bylo prokázáno, a omluvný dopis, který obžalovaný skutečně z věznice napsal vlastní rukou. Ale skutečná upřímná lítost nebo sebereflexe nebyla prakticky vůbec shledána,“ upozornila soudkyně Iva Fialová.

Se žalobkyní se shodla, že se mladík po nehodě zajímal jen o sebe a sražené ženě se nesnažil pomoci, přestože ho na ni lidé upozorňovali. Soud také ostře odmítl argumenty obhajoby, že dívka měla před autem uskočit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řidič, který v opilosti zabil ženu na Smíchově, dostal sedmiletý trest

Podle soudkyně Ivy Fialové má být trest u horní hranice sazby varováním pro další opilé řidiče.

„Podle znaleckého posudku mohl obžalovaný střetu zabránit bezpečným zastavením, ale na dopravní situaci vůbec nereagoval, nebrzdil ani nestrhl volant. Vinu tedy na dopravní nehodě nese pouze obžalovaný. Jeho alkohol v kombinaci s únavou a přeceněním svých schopností udělaly dohromady smrtící koktejl, ve kterém lze spatřovat hrubé porušení,“ vysvětlila.

To, že Půček řídil v opilosti, dosvědčili policisté, obsluha baru, kde večer před nehodou slavil narozeniny, i kamerové záznamy. Z místa nehody navíc utekl a na policii se přihlásil po více než 10 hodinách.

Náměstí Kinských v Praze, místo autonehody | Foto: Filip Jandourek

Půčkovi zřejmě přitížilo i to, že byl v době nehody v podmínce za to, že rozbíjel výlohy a auta v pražské Radlické ulici. Během čtení rozsudku i odůvodnění měl sklopené oči, na některá kárná slova soudkyně ale reagoval úšklebkem. V soudní síni byla přítomna také rodina zabité dívky.

Advokátka Milena Arnoštová chtěla pro Půčka podmínku. Argumentovala tím, že její klient všeho lituje a že neřídil opilý. Alkoholem prý načichl v baru, kde oslavoval. Po skončení jednání advokátka mluvit nechtěla. Zmínila jen, že zváží odvolání: „Musím se poradit s klientem, jak budeme postupovat dál, počkáme si na písemné odůvodnění rozhodnutí.“

Státní zástupkyně naopak žádala osmiletý trest, protože na mladíkově jednání nenašla žádnou polehčující okolnost. Také ona proto zvažuje odvolání. Svědky, kteří vypovídali v Půčkův prospěch, navíc žalobkyně nařkla ze lži a chystá se na ně podat žalobu kvůli křivé výpovědi.

Smrtelná nehoda se stala loni 5. srpna brzy ráno. 21letá studentka čekala na náměstí Kinských na autobus. Jenže na brigádu, kde si před svatbou přivydělávala na byt, už nedojela.

Krátce po půl páté ráno se ze zatáčky vyřítilo černé auto a v plné rychlosti najelo na chodník. Řidič, který byl podle svědků opilý, po střetu s dívkou z místa nehody utekl. Na policii se přihlásil po 16 hodinách.

ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme