Sochař s rodinou vrátil zdevastovanému mlýnu v Květnici podobu selského baroka

17. únor 2018

Pokud chcete vědět, jak kdysi fungoval mlýn, není nic jednoduššího, než zajet do Květnice u Prahy. A nemusíte se bát, že vám nějaká stará ruina spadne na hlavu. Díky manželům Hoškovým, kteří v 70. letech minulého století areál koupili a dali znovu dohromady.

Stačilo málo a historický mlýn v Květnici u Prahy zůstal už jen na fotkách. Dnes jeho opravený štít na břehu Mlýnského rybníka připomíná obrázky Josefa Lady.

Ještě před 40 lety přitom hrozilo, že dům ze 16. století spadne.

Areál naštěstí zaujal akademického sochaře Zdeňka Hoška, který byl krátce po škole a hledal místo pro svůj ateliér. „Když jsem ho kupoval, byl v dezolátním stavu. Z demoličních výměrů můžeme vyčíst, že mlýn je neopravitelný, hyzdí krajinu a musí se zbourat," popisuje akademik. Přesto ho v roce 1976 koupil.

Objekt mlýna v roce 1976

Ani okolí přitom nebylo nikterak vábné. Rybník byl podle Hoška vypuštěný a sám ani nevěřil, že se ho znovu podaří obnovit.

Sochař: Jak jsem slíbil, nic jsem nezboural

„Když jsem mlýn kupoval, zavázal jsem se, že žádnou z budov nezbourám. A tak ho od těch 70. let stále opravuji - a pořád to není hotový. Nicméně mám dobrý pocit, že teď už nehrozí, že by se nějaká budova zřítila," dodává Zdeněk Hošek.

Do původní mlýnice se vstupuje přímo z hráze dnes už znovu napuštěného rybníka. Tady je teď výstava, která upozorňuje na historii areálu.

Stará fotografie mlýna

V polovině mlýna bydleli tovaryši a mlynář, v další části mlýnice byly mlýnské kameny a později stroje, kam se z půdy sypalo obilí.

Nyní část mlýnice v Květnici slouží jako galerie s kavárnou. A Zdeněk Hošek věří, že jednou se u něj bude točit i dřevěné mlýnské kolo - i když naprázdno.

Takhle by mohl jednou mlýn v Květnici vypadat. Mlýnské kolo zatím chybí
Spustit audio