Sochu maršála Koněva v Dejvicích řeší velvyslanci i ruské ministerstvo

4. leden 2018

Nápad opatřit sochu maršála Ivana Koněva na Praze 6 tabulkami s historickými informacemi řešilo v uplynulých dnech ruské ministerstvo zahraničí i pět velvyslanců v otevřeném dopise. Podle nich by česká vláda neměla dovolit, aby se tak zásadní věcí zabývala místní samospráva. České ministerstvo zahraničí připravuje svůj vlastní otevřený dopis, ve kterém tuto myšlenku odmítne.

„Natolik zásadní otázky státní politiky nemůžou byt ponechány orgánům místní samosprávy. Počítáme s porozuměním a podporou v otázce zachování pomníku I. S. Koněva v původní podobě,“ napsala dva dny před Vánoci v otevřeném dopisu pětice velvyslanců novému ministru zahraničí Martinu Stropnickému (ANO). Představitelé Ruska, Běloruska, Ázerbájdžánu, Arménie a Kazachstánu dopisem reagovali na záměr zastupitelstva Prahy 6 opatřit památník maršála Ivana Koněva tabulkou. Ta by sochu osvoboditele Prahy měla doplnit o další fakta z jeho života, například zmínit účast na potlačení maďarského povstání v roce 1956.

Záměr, který na Praze 6 podpořili představitelé všech stran s výjimkou komunistů, má podle velvyslanců „politický podtext, jehož význam by se neměl podceňovat“. Pražská socha se stala i jedním z témat brífinku ruského ministerstva zahraničí 28. prosince.

„Očekáváme, že česká strana projeví pochopení pro obavy, které projevily hlavy diplomatických misí v dopise, a pro názor mnoha Čechů, kteří se staví za ponechání památníku maršála I. S. Koněva v jeho původním stavu,“ prohlásila na brífinku mluvčí ruského ministerstva Maria Zacharová.

Překvapení

Maršál Koněv, socha v Praze Dejvicích

Česká strana reakci na dopis připravuje, její obsah ale nemusí odpovídat představám velvyslanců ani Moskvy. „Komunikace prostřednictvím otevřeného dopisu nás v této záležitosti překvapila a pro naši odpověď zvolíme obdobnou formu,“ řekla serveru iROZHLAS.cz Irena Valentová z ministerstva zahraničí.

Odpověď, kterou chce úřad zveřejnit v nejbližší dnech, by se měla nést v duchu předchozí reakce na ruskou diplomatickou nótu z listopadu. „V naší odpovědi zdůrazníme, že pomník je majetkem Prahy 6 a že je to záležitostí dané samosprávy, jakým způsobem dotyčný pomník upraví,“ dodala Valentová. Server iROZHLAS.cz oslovil ruskou ambasádu s dotazem, kdo přesně - pokud ne místní samospráva - by se měl osudem sochy zabývat. Do uzávěrky textu ambasáda na dotaz neodpověděla.

autor: mos
Spustit audio