Zanedbáváme odpočinek a kvalitní spánek. Udělejme výjimku - začíná Týden zdravého spaní

2. duben 2012

Česká společnost pro výzkum spánku vyhlásila tento týden Týdnem zdravého spaní. Máte problémy s usínáním? Nevíte, jak dlouho byste měli spát? Neobejdete se bez prášků na spaní? Pak se můžete přijít poradit do pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny v Sokolovské ulici. Odborníci na zdravý spánek vám budou k dispozici ve čtvrtek od 10:00 do 15:00 hodin. Pokud vám termín nevyhovuje, redaktorka Anna Königsmarková má pro vás pár tipů už dnes.

Za posledních 100 let se zkrátila doba spánku u dospělých i dětí o téměř jednu a půl hodiny. Chodíme spát později, usínáme u televize a kolikrát za pomoci stimulačních látek. Odpočinek a dostatek spánku zkrátka není v módě. Není proto divu, že počet osob, které trpí nějakou poruchou spánku, je čím dál tím víc. Potvrzuje to i profesor 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Karel Šonka:

"Říká se, že 30-40% lidí se setká za svůj život s nějakou závažnější nespavostí. 5-10% tím trpí prakticky trvale. Další skupina, poruchy dýchání ve spánku, odpovídá asi 2-4% populace, což je obrovské číslo při těch kardiovaskulárních důsledcích. Potom poruchy s nadměrnou spavostí. Potom jsou poruchy pohybu ve spánku, kdy pacienti nejčastěji mají syndrom neklidných nohou. Ten se vyskytuje asi u 3% celé populace."

Následuje náměsíčnost, porucha chování v REM spánku a další. Pokud ale netrpíte žádnou vážnější nemocí, jen zkrátka nemůžete usnout, má pro vás pan Šonka následující doporučení:

"Příhodné usínání je kvalitní bdělost a správná životospráva v denní době. Málo stresu a dokonalé řešení životních problémů v denní době vede ke klidnějšímu usínání. Objevuje se fenomén, že člověk chce hrozně rychle usnout, aby byl druhý den fit. A čím víc se na ten spánek a na ten další den soustředí, tím si zmenšuje pravděpodobnost usnutí."

V takovém případě je dobré vyhledat psychoterapeuta. Správné usínání se ale můžete i natrénovat.

"Člověk by se měl vyvarovat stimulačních léků, nějaké aktivní nebo dokonce kompetitivní sportovní činnosti v předvečer. Měl by se už připravovat nějakou klidnou činností na spánek. Neměl by telefonovat se svými známými, neměl by se koukat na televizi, neměl by mít v posteli počítač. Prostě připravit se na spánek nějakou klidnou činností."

Podle odborníků bychom měli spát nejméně šest hodin a nejvíce devět hodin. Studie ukazují, že optimální minimální doba spánku je sedm a čtvrt hodiny. Za tu doby se náš centrální nervový systém stačí zregenerovat.

0:00
/
0:00
autor: ank
Spustit audio