Stan proti melanomu. Nechte si zdarma zkontrolovat znaménka, zvou lékaři

18. duben 2017

Riziková mateřská znaménka vyšetří lékaři všem příchozím ve Stanu proti melanomu zdarma. Dermatologové ho letos opět postaví v Praze, Brně a Ostravě. Za svými pacienty vyrážejí do ulic už pojedenácté. Stan proti melanomu loni navštívilo více než 4000 lidí.

O vyšetření problematických znamének ve Stanu proti melanomu bývá velký zájem, příchozím tak bude k dispozici celkem osm provizorních ordinací. Dermatolog Petr Arenberger připomíná, že u rakoviny kůže jde o čas. Prevence by se proto neměla podceňovat.

„Prosté vyříznutí znaménka, které je poškozené, vede k úplnému vyléčení pacienta. Chirurgická léčba ve včasném stadiu nabízí v 95 procentech dlouhodobé přežití proto, že pacient je dále zdravý," popisuje Arenberger.

Lékaři by na preventivní prohlídce ve Stanu proti melanomu rádi viděli hlavně sportovce a muže po padesátce.

„Statistiky ukazují, že rekreační běh a jízda na kole jsou, co se týče ultrafialového záření, největší zátěže kůže. Musíme se proti tomu chránit a není špatné si nechat zkontrolovat mateřská znaménka, protože ta na sluníčku dostávají největší zátěž a mohou se nejsnadněji poškodit," dodává Arenberger.

Stan proti melanomu loni navštívilo 4001 lidí. Bylo zjištěno 38 melanomů a 59 bazaliomů a spinaliomů. V Praze bude stan otevřen na Ovocném trhu 18. a 19. dubna od 10 do 18 hodin.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu