Stanice Malostranská a Staroměstská nebudou v provozu ani do Vánoc

Až na 6 miliard korun jsou odhadovány škody, které povodeň napáchala v pražském metru. Jeho oprava potrvá zřejmě až do března příštího roku. Některé stanice ale začnou v brzké době fungovat - už za týden to bude stanice Hlavní nádraží, další týden Florenc C a Nádraží Holešovice. Do kocne října stanice Muzeum a celá trasa A do konce tohoto roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

metro

metro | Foto: Martin Říha

Dopravní podnik má podle své mluvčí Michaely Kuchařové zatím jasno v tom, kdy by měla být zprovozněna trasa C. "Ta byla nejméně poškozená a už vpodstatě za pár dní budeme jezdit s cestujícími na stanici Hlavní nádraží 12. října. O týden později 19. října až na Florenc C a potom 19. října až na Nádraží Holešovice s tím, že Vltavská nebude určená pro výstup a nástup cestujících vzhledem k opravě eskalátorů."

Na trase A by cestujícím mohla začít sloužit stanice Muzeum do konce října, celá trasa by mohla být zprovozněna do konce roku. Stanicemi Staroměstská a Malostranská by však vlaky pouze projížděly.

Práce komise, která má zjistit příčiny zatopení metra, bude trvat ještě asi půl roku. Radiožurnálu to řekl její šéf František Laudát. "Samozřejmě máme vytipovány stanice. Máme vytipovány technologické otvory, které mohly být potenciálně zdrojem vniknutí vody. V rámci těch studií bude zkoumáno, jaký byl příspěvek průsaku do metra, protože vzhledem k tomu, že došlo k zatopení napájení elektrického, tak přestaly být čerpány ty přirozené průsaky. Je otázka, jak se zvedaly hladiny při tom zatápění a podobně."

Markéta Kaclová, Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme