Stanice metra Jinonice je znovu otevřena. Rekonstrukce trvala 8 měsíců

23. srpen 2017

Stanice metra v Jinonicích je více než po půl roce znovu otevřena. Stanice na lince B mezi Radlickou a Novými Butovicemi prošla rekonstrukcí a modernizací technologické části. Uzavření stanice komplikovalo dopravu například studentům Univerzity Karlovy, jejíž tři fakulty v Jinonicích sídlí.

Podle pražského dopravního podniku byla rekonstrukce stanice nutná kvůli masivním průsakům podzemní vody, degradaci odvodňovacích systémů a nosným systémům obkladů. První etapa stavebních prací v technických prostorách stanice začala bez omezení provozu s cestujícími už 1. listopadu 2016. V první fázi byla provedena především demontáž obkladů a podhledů.


METRO JINONICE
Stanice byla oficiálně otevřena 26. října 1988 pod názvem Švermova, o dva roky později byla přejmenována na Jinonice. Jde o jednu z nejméně vytížených stanic metra v Praze, v pracovní den stanicí projde přibližně 12 500 cestujících. Stanice je zajímavá po umělecké stránce, pilíře nástupiště a stěny jsou obloženy unikátními skleněnými obklady od sochaře Františka Víznera.

V druhé etapě byly odstraněny průsaky, opraveno ostění a namontován nový odvodňovací systém. Zároveň technici pracovali na technologické části stavby ve veřejné části stanice. Během této fáze opravy soupravy metra stanicí pouze projížděly.

„Kromě technologických úprav, díky kterým už nebude docházet k průsakům spodní vody, se také Jinonice podařilo oživit vzhledově, což zvýší komfort cestujících,“ uvedla Adriana Krnáčová, primátorka hlavního města Prahy za hnutí ANO.

V rámci třetí etapy, opět za plného provozu, budou dokončeny drobné stavební úpravy, práce na rozvodech a zařízeních ne nezbytně nutných pro provoz stanice s cestujícími a konečné úpravy konstrukcí stanice včetně odvodnění. Celá rekonstrukce by měla být dokončena do 17. listopadu 2017. Náklady budou zhruba 145 mil. Kč, uvedl Dopravní podnik.

Stanice Jinonice byla po rekonstrukci otevřena 23. 8. 2017
Stanice Jinonice byla po rekonstrukci otevřena 23. 8. 2017
Rekonstruovaná stanice metra Jinonice je znovu otevřena 23. 8. 2017
autor: haf
Spustit audio

Více z pořadu