Státní zdravotní ústav zmodernizoval za evropské peníze svoje laboratoře

Laboratoře Státního zdravotního ústavu mají nové vybavení. Sedmnáct nových přístrojů stálo celkem osm milionů korun. Zdravotní ústav na ně získal evropskou dotaci z Fondu pro regionální rozvoj. Díky nim teď budou moci zdravotníci třeba rychleji zjistit, kolik lidí se nakazilo chřipkou nebo virem HIV, který způsobuje smrtelnou nemoc AIDS. Rychleji získaná data pomohou také hygienikům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoře Státního zdravotního ústavu mají nové vybavení. Sedmnáct nových přístrojů stálo celkem osm milionů korun.

Laboratoře Státního zdravotního ústavu mají nové vybavení. Sedmnáct nových přístrojů stálo celkem osm milionů korun. | Foto: Státní zdravotní ústav

Jedním z nových přístrojů je analyzátor za téměř 3,5 milionu korun, který dokáže určit původce sexuálně přenosných onemocnění a také vystopovat lokalitu, odkud bakterie nebo virus pocházejí.

Zařízení pracuje na úrovni molekul. „Virus se získá z odběru krve nebo krevní plazmy. Poté se z viru dostane extrahováním bílkovin nukleová kyselina,“ vysvětluje Vratislav Němeček, vedoucí Národní referenční laboratoře pro virové hepatitidy a HIV/AIDS.

Referenční laboratoře zdravotního ústavu patří pod Centrum epidemiologie a mikrobiologie. To bude podle své vedoucí Barbory Mackové díky moderním přístrojům lépe připraveno na velký nárůst počtu vyšetření v podzimní chřipkové sezoně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Laboratoře Státního zdravotního ústavu mají nové vybavení. Sedmnáct nových přístrojů stálo celkem osm milionů korun. Na místě byl Jan Charvát

„Díky modernějším přístrojům jsme připraveni na zpracování velkého množství materiálů nárazově. To znamená, že můžeme udělat nejen standardní počty vyšetření, ale i zvýšená počty vyšetření právě v případě nějakého epidemického výskytu,“ říká.

Chřipka může být často zrádnou nemocí a dá se proti ní očkovat, dodává Barbora Macková. Státní zdravotní ústav očkování dokonce doporučuje.

„Je to jedna z možností, jak se vyvarovat velkému rozsahu epidemie a sám sebe ochránit. Chřipka je přenášena kapénkovou cestou, takže pokud má někdo příznaky respiračního onemocnění, je nejlépe zůstat doma v posteli a nechodit ven mezi lidi.“

Zdravotníci díky novým přístrojům sledují škodlivé látky v různých výrobcích i životním prostředí. Pomohou jim k tomu kapalinové a plynové chromatografy.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme