Stavba Pražského okruhu je o krok blíž. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost

26. květen 2017
Zprávy

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost některých pražských městských částí a středočeských obcí, které leží v místě plánované trasy Pražského okruhu. Radnice si stěžovaly na to, že tato varianta zhorší životní prostředí a přivede jim do obcí kamiony. Po získání stavebního povolení můžou podle magistrátu dělníci s dostavbou Pražského okruhu začít.

Důvody zamítnutí stížnosti NSS zatím nezveřejnil, podle zákona na to má 30 dní. Je ale jasné, že nakonec dospěl k závěru, že žádná z námitek nebyla důvodná. K žalobě se přidaly městské části Ďáblice, Dolní Chabry, Nebušice nebo třeba Suchdol, ze středočeských obcí třeba Radonice, Přezletice nebo Jenštejn. Pod žalobu se podepsali i lidé, kteří v dotčených oblastech žijí nebo tam mají domy.

Jak budou obce a městské části postupovat dál, zatím není jasné, říká starosta Suchdola Petr Hejl: „O dalším postupu se budeme muset poradit s ostatními žalujícími obcemi a městskými částmi a určitě musíme počkat na vydání rozsudku. Pak uvidíme, co dál.“

Magistrát už má ale jasno. Zamítnutí kasační stížnosti podle radního pro dopravu Petra Dolínka z ČSSD přestane stavbu zdržovat: „Znamená to, že můžeme finálně prohlásit, že již nic nebrání tomu, aby po získání stavebního povolení mohl být Pražský okruh vystavěn. Trasa je platná, a tím pádem je také zbytečné posuzovat jakékoli jiné varianty.“

Plánovaná trasa vychází z Aktualizace zásad územního rozvoje. Dokument zastupitelé schválili před třemi lety. Podle starostů v něm chybí posouzení různých variant, kudy by okruh mohl vést. Není tak podle nich možné vybrat tu nejméně problematickou. První úseky Pražského okruhu začaly řidičům sloužit v roce 1984. Dodnes ale není dálnice dokončená. Plánování tras dlouhodobě provázejí politické i soudní spory.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu