Studentky medicíny představily alternativu pro neekologické mikrotenové sáčky. Designové pytlíky z bioplastu

Designové pytlíky z bioplastu jejich autorky nazvaly Frusack - Foto: Eva Dvořáková

Designové pytlíky z bioplastu jejich autorky nazvaly FrusackFoto: Eva Dvořáková

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik ročně spotřebujete mikrotenových sáčků? Studentky medicíny Hanka Němcová a Tereza Dvořáková přišly s překvapivým číslem. Průměrná spotřeba jednoho Čecha je přes 400 kusů. Mikrotenové pytlíky jsou přitom enormní zátěží pro životní prostředí. Jejich rozklad trvá až čtyři století. Podle studentek k plastu existuje alternativa. Řešením by mohly být designové pytlíky z bioplastu, které jsou znovu použitelné a šetrné k přírodě.

„Rozčilovalo mě, kolik jednorázového plastového odpadu vyprodukuje naše domácnost během jednoho dne. Nejvíc mě rozčilovaly právě ty jednorázové nejtenčí pytlíky, které tvoří největší masu odpadu. Měla jsem po ruce moskytiéru – obal na kočárek, protože mám 18-ti měsíčního syna, hodila jsem do toho obalu pár jablek a říkala jsem si, že by to mohlo být ono. Od té doby jsem se té myšlenky nemohla pustit,“ říká studentka Hanka Němcová.  

Se svojí spolužačkou Terezou Dvořákovou nelenily a jako první na světě vymyslely alternativu, která je šetrná k životnímu prostředí. 

 

Autorky designových sáčků vyzpovídala redaktorka Magdaléna Medková.

Vložit na svůj web

„Jsou to designové sáčky, které jsou vyrobené z bioplastu, jsou lehké, průhledné a tím pádem je můžete používat v supermarketu nebo na tržišti, protože je vidět, co v nich je. Budou v různých barvách a velikostech, aby si to každý mohl sladit s oblečením a vybral si podle toho, v jakém množství nakupuje.“ 

Nakupující bude mít pytlík jako módní doplněk. Ve svém vlastním sáčku si z obchodu odnese ovoce, zeleninu nebo pečivo. Základní surovinou pro tzv. frusack je kukuřičný škrob. Jeho hlavní výhodou je rozložitelnost. Ve volné přírodě zmizí zhruba za rok, v kompostárně v řádech několika týdnů.  

Nápadu nahrává i legislativa Evropské unie 

„Všechny státy EU si odhlasovaly, že do roku 2025 sníží průměrnou spotřebu sáčků na 40 na osobu za rok. To znamená, že se u nás sáčky zřejmě zpoplatní, takže pro člověka bude ekonomicky výhodnější mít něco znovupoužitelného, než aby při každém nákupu platil znovu za jednotlivý sáček.“ 

Studentky chtějí pytlíky prodávat po 3 až 6 kusech, v různých velikostech a barevných variacích. Kdy a v jakých cenách budou k dostání na trhu, zatím jasné není. Studentky musí nejprve sehnat investora. 

Základní surovinou pro tzv. Frusack je kukuřičný škrob, který se snadno rozkládá - Foto: Eva Dvořáková

Pořad: Zprávy  |  Stanice: Regina DAB Praha
 
 

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace