Svět jako na dlani, od horkých tropů až po nejchladnější kouty

23. listopad 2014

Festival Kolem světa už po dvanácté přilákal do Prahy stovky milovníků cestování. Největší český svátek cestovatelů tentokrát zaplnil několik pater Národního domu na Smíchově. I letos se mohli návštěvníci setkat bezmála s padesátkou přednášejících, kteří promítali videa i fotografie z exotických cest. Program doplnily i ochutnávky netradičních jídel.

Festival Kolem světa kromě desítek setkání s cestovali umožňuje divákům seznámit se s tradičními tanci z celého světa. Letos to byl například náročný indonéský tanec Saman, který společně s hudebníky předvedlo dvanáct tanečnic ze skupiny Kintari. V umělecké části programu vystoupil i zahraniční host, choreografka Peggy Choy, která vyučuje tanec na univerzitě ve Wisconsinu. V Praze představila své sólo nazvané Divoká rýže.

Tanec Peggy Choy je kombinací asijských tanečních a bojových technik, které se během života naučila. Zároveň ve svých choreografiích propojuje balet a současný tanec. Nejvíc ji ale zajímá pohyb, který se řídí energií lidského dechu.

0:00
/
0:00

Hlavní program naplnili svým vyprávěním cestovatelé z České republiky i ze zahraniční. Pořadatelé festivalu letos pozvali mladého dobrodruha Christopha Rehaga z Německa, který pěšky přešel Čínu z východu na západ. Podle ředitele festivalu Karla Wolfa Christoph Rehage naplňuje představy o ideálním přednášejícím pro takový typ festivalu: "Poté, co dostudoval kinematografii v Číně, tak se rozhodl, že půjde domů pěšky, což je nějakých 15 tisíc kilometrů. Nakonec ale ušel jen třetinu, ale přesto pěšky přešel přes celou Čínu. Úžasně to podával, to nebylo o Číně a cestě po ní, ale o cestě v něm."

Své fotografie doplnil komentářem i Ondřej Prosický. Tentokrát se na svých cestách vydal za ledními medvědy na Špicberky, se kterými zažil skutečně blízká setkání: "Nejblíž to bylo asi takových patnáct metrů, což už je hodně blízko. Ten člun musel být neustále celou dobu nastartovaný, jinak bych rozhodně nebyl tak klidný. Poprvé, když nás zahlédli, zvedli hlavu a lenivě si nás prohlédli. S každým dalším přiblížením nás dokonale ignorovali."

Ten, kdo nestihnul letošní ročník, může se na festival Kolem světa vydat příští rok v březnu.

Spustit audio