Taxikáři zablokují dopravu v Praze, magistrát posílí MHD

Někteří pražští taxikáři se zítra odpoledne chystají blokovat dopravu v hlavním městě. Nelíbí se jim, že s nimi primátorka Adriana Krnáčová nekomunikuje o změnách, které plánuje Praha v taxislužbě. Chtějí také její odvolání. Praha v době protestu plánuje posílit hromadnou dopravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taxi si v Bratislavě raději objednávejte telefonicky

Taxi si v Bratislavě raději objednávejte telefonicky | Foto: Tomáš Adamec

„Týká se to celkově městské hromadné dopravy, bude posílena. Konkrétně na kterých linkách, si teď domlouváme,“ řekla Českému rozhlasu primátorka Adriana Krnáčová.

Podle ní ještě Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) neohlásila trasu, kterou taxíky pojedou.

Sejde se také pracovní skupina ohledně zkoušek řidičů taxi, budou v ní i zástupci koncesionářů, kteří se její práce původně nechtěli zúčastnit. Dopoledne se zástupci asociace ještě sejdou s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Zkoušky s atlasem

Praha požaduje přísnější zkoušky z jazyka a místopisu. Po červencovém protestu a následné schůzce se zástupci AKT ale primátorka od plošného přezkoušení ustoupila.

„Zítra budeme mít první pracovní skupinu, která se sejde za účelem nastavení zkoušek, které by mohly být akceptovatelné pro všechny. Zkouška nemůže být s atlasem. Nikde ve světě se zkoušky s atlasem nedělají. To je jenom specifikum České republiky, potažmo pravděpodobně Prahy,“ uvedla Krnáčová. Řidiči by podle ní měli také zvládat jeden světový jazyk.

Taxikáři požadují stanovení minimální ceny, město do podnikatelského prostřední ale takto zasahovat nechce.

Taxikáři protestovali už v červenci, tehdy Prahou v průvodu, který také svolala asociace, projely stovky aut a způsobily komplikace v dopravě. Důvodem bylo chystané zpřísnění zkoušky pro provoz taxi a všeobecné přezkoušení všech taxikářů.

Městu se nedaří vybírat pokuty

Praha se dlouhodobě potýká s problémy s předraženým jízdným a nedaří se jí vybírat pokuty. Magistrát uložil od roku 2002 taxikářům pokuty za 213 milionů korun, vybrat se mu ale nepodařilo ani desetinu celkové částky.

Podle podkladů pro radu je v Praze 2000 aktivních provozovatelů taxislužeb, přes 4600 evidovaných vozidel a téměř 5500 řidičů. Maximální částka za kilometr stanovená městskou vyhláškou je 28 korun.

Praha připravila svou novelu silničního zákona, kterou už schválila rada. Musí ještě projít zastupitelstvem, poté ji hlavní město předloží parlamentu.

ČTK, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme