Těžba ve Zbraslavi bude, o Radotínských lagunách se bude rozhodovat znovu

2. květen 2012

Lom nebo rekreační oblast? Tato nejistota stále trápí obyvatele pražského Radotína a Zbraslavi. Lidé totiž už několik měsíců netuší, jak se jim bude v příštích letech kolem Berounky bydlet. O projektech těžby i stavby Radotínských lagun se starosty obou městských částí hovořila redaktorka Evelyna Kulíšková.

Neproběhla žádná veřejná diskuze. Připravuje se tam rozsáhlá těžba, se kterou my nesouhlasíme. Nesouhlasíme s degradací životního prostředí a s naprostou nekoncepčností těch změn," shrnuje důvody svého rozhořčení jeden ze zbraslavských obyvatel Jan Švestka.

Proti uzavřenosti obou radnic, malé informovanosti a neprůhlednosti plánů na jihu Prahy už místní podepsali i petici. Slibujete jezera, ale jde vám jen o těžbu štěrkopísku, stěžují si. S tím ale nesouhlasí starosta Aleš Háněl:

Přímo ty projekty spolu vůbec nesouvisí. Co se týče těžby štěrkopísku, jedná se o chráněné ložiskové území, které existuje už někdy od 70. 80. let a ten proces schválení těžby štěrkopísku probíhal dříve, než vznikla vůbec nějaká idea jakýchsi Radotínských jezer."

Jak ale zároveň starosta Háněl přiznává, v něčem mají nespokojení občané pravdu. Jakási rekreační zóna má vzniknout po rekultivaci odtěženého území. Na to ale aktuální studie neexistuje. Radnice tak prostě neví, jak bude 70 hektarů území městské části vypadat.

Kámen Zbraslav muselo připravit plán rekultivace a finální podobu území podle platného územního plánu, přestože se ví, že ten dozná změn."

Těžba, stejně jako následná rekultivace bude etapizována. Měsíční krajiny se tedy podle starosty Háněla Zbraslavští bát nemusí.

Podobné problémy řeší také Radotín v souvislosti s projektem Radotínské laguny. Studie na rekreační zónu jsou zastaralé, posudky SEA na dopad na životní prostředí ještě nejsou uzavřeny, na stavbu lagun Praze chybí peníze a navíc dosud nebyl odsouhlasen nový metropolitní územní plán.

„V těch návrzích, které přicházely dříve, byl ten projekt velice megalomanský. V dnešní nelehké ekonomické situaci by tam pro Prahu hrozily dost vysoké provozní částky a že tam byly řešeny některé investiční věci, které připravovaly půdu pro činnosti různých privátních skupin," vyjmenovává vady předchozích záměrů starosta Karel Hanzlík a dodává, že vše teď bude záviset hlavně na posudcích SEA.

Poté přijde na řadu nový metropolitní územní plán, který ale zřejmě vrátí jednání o projektu Radotínských lagun na úplný začátek.

Opravdu bych nechtěl předjímat, jakou cestou se to bude ubírat, ale výstupy SEA ukáží, jestli je tady na místě zabývat se záležitostí nějakého rekreačního areálu a pokud bude, tak pak bude právě prostor na diskuzi."

K té by radnice občany Radotína ráda pozvala už někdy na přelomu května a června.


autor: eku
Spustit audio