Tisíce lidí stále nedostávají předplacené noviny, někteří je nacházejí na zemi před domem nebo přilepené na dveřích

21. únor 2018

Aby se pošťáci dostali s dopisy a složenkami až k vaší schránce, potřebují k tomu klíč od domu. Doručovatelé, kteří od ledna roznášejí předplacené noviny, klíče ale často nemají. Pro společnosti, které po České poště roznášku převzaly, je to hned po nedostatku doručovatelů další problém. Jak je to teď s doručováním novin, zjišťovala reportérka Kristýna Nevanová.

Za poslední dva týdny nabrala PNS několik desítek doručovatelů. Podle mluvčího Víta Kurfürsta je to ale pořád málo: „V tuto chvíli nám chybí do ideálního počtu asi sto doručovatelů po celé republice.“

Největší problém teď distributor řeší na Moravě, na Vysočině, ve východní a středních Čechách – tam konkrétně v okolí Benešova. „Jsou to trasy, kde máte mnoho vesnic, které musíte objíždět, a ty trasy jsou dlouhé,“ vysvětluje mluvčí.

Výpadky v doručování se daří postupně odstraňovat, což potvrdila i některá vydavatelství. Ze všech novin, které má PNS doručovat, lidé už dostávají 97 procent. V přepočtu to ale znamená, že bez svého výtisku zůstávají stále ještě tisíce lidí. „Za poslední sobotu, kdy vychází Právo s magazínem, víme, že nebylo doručených takřka 4 tisíce výtisků,“ říká Stanislava Zajícová z vydavatelství Borgis.

Problémy s distribucí novin

Někteří doručovatelé nemají zajištěný přístup ke schránkám, stává se proto, že lidé někdy najdou své noviny pohozené venku na zahradě, na schodech nebo nalepené v igelitovém sáčku na vchodových dveřích. Od začátku roku tak poškozená vydavatelství přišla o miliony korun i od předplatitele. „Ztráta předplatitele, to je takřka nenahraditelné, ale hlavně je to poškození dobrého jména Práva, protože mnozí lidé za tím nevidí distribuční firmu, ale vydavatele,“ říká Stanislava Zajícová.

autor: kne
Spustit audio