Trabanty, které projely svět, uvidíte v Nové Vsi pod Pleší

2. srpen 2017

Ze staré samoobsluhy v Nové Vsi pod Pleší vzniklo muzeum. Parta dobrodruhů tady zaparkovala mimo jiné i žluté trabanty, které projely svět. Jak s úsměvem dodává, jsou to ty "originální prdící a smrdíci" trabanty.

Z Nové vsi pod Pleší se dobrodruzi v trabantech vydávají do světa. Dílna, kde se legendární vozítka připravují na cestu, je od Muzea trabantů jen kousek. Království tady má provozovatel muzea Miloslav Foukner. „ Z každé výpravy když jsme přijeli, nebylo místo na parkování. Tahle provozovna byla 13 let zavřená, teď šlo o to přemluvit majitelku, aby nám to odprodala,“ vysvětluje počátky muzea.

Hned za dveřmi samoobsluhy na vás čeká jiný svět - jako mávnutím proutku se ocitnete uprostřed pralesa. Cestovatel Dan Přibáň tady zapakoval trabanta, se kterým najel desetitisíce kilometrů. „My když jsme chystali první cestu, tak jsme si zakládali na tom, že je to ten „originální prdící smrdící trabant“,“ říká s úsměvem a jak dodává, pokaždé když někam přijeli a potkali Němce, museli ukazovat že pod kapotou je skutečně původní motor.

V expozici můžete zalézt i do malého stanu a děti hledají pasy, které cestovatelé na svých expedicích poztráceli. Miloslav Foukner tady zaparkoval i svého fialového závodního trabanta. „Tím jsem 8-10 let závodil,“ říká.

Do muzea teď míří automobiloví nadšenci, stejně jako rodiny s dětmi. Nadšení jsou dokonce i ti, kteří na muzeum narazili jen náhodou.

Odvaha zdejším dobrodruhům rozhodně nechybí. Cestovatel Dan Přibáň už chystá další výpravu. „Každopádně bychom chtěli dokončit cestu kolem svět z Bangkoku domů,“ naznačuje nejbližší plány.

Trabant- Závodník
Spustit audio