Třetí kontraband za měsíc. Celníci v Praze zadrželi zásilku žvýkací drogy z Afriky za 66 milionů

Celníci na Letišti Václava Havla odhalili za poslední měsíc už třetí zásilku katy jedlé. Sušená rostlina se používá jako droga. V minulém týdnu objevili přes 130 kilogramů výhonků, které směřovaly do Prahy z východoafrické Tanzanie. Česko ale nebylo cílovou zemí, droga pak měla putovat zřejmě do jiného státu Evropské unie. Rostlinu se do Evropy zřejmě snaží propašovat organizovaná skupina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celníci zadrželi rostlinu používanou jako drogu

Celníci zadrželi rostlinu používanou jako drogu | Foto: Celní úřad Praha Ruzyně

Celníci našli zásilku při běžné kontrole. „Vnitřní kontrolou bylo zjištěno velké množství papírových krabic, které obsahovaly sušený rostlinný materiál,“ popsala mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská.

Odborná expertiza následně potvrdila, že jde o výhonky Catha edulis - katy jedlé. V krabicích bylo 132,5 kilogramu sušené rostliny. Na černém trhu by se toto množství mohlo prodat za 66,25 milionu korun.

Národní protidrogová centrála podle Miškovské neeviduje zájem české protidrogové scény o katu. „Zásilky nebyly určeny pro Českou republiku, i když tu poslední ještě prověřujeme. S největší pravděpodobností i ta byla určena mimo český trh,“ sdělila Miškovská s tím, že zásilka by poté po zemi pravděpodobně putovala do některého z okolních států.

Rostlinu, která se používá jako droga, se podle Miškovské pokouší dostat do unie organizovaná skupina. „Vypadá to, že to asi bude nějaký gang, který katu zkouší propašovat do Evropy,“ uvedla mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně.

Kata jedlá obsahuje alkaloidy kathion a kathin, které jsou na seznamu zakázaných látek. „Obě tyto látky mají stimulační účinky obdobných vlastností jako u amfetaminů, zvýšená srdeční frekvence a tlak krve, povzbudivé účinky po dobu několika hodin po konzumaci,“ popsala Miškovská.

Tři zásilky katy během jednoho měsíce

Zásilka katy jedlé byla už třetí tento měsíc a všechny tři směřovaly do Prahy z východní Afriky. Co takový nárůst mohlo způsobit? „Může to být spojené s vegetačním obdobím rostliny. Vyrostla do určité výšky a teď je příhodná doba na to ji sklidit. Bylo sklizeno a usušeno a teď je výhodné to distribuovat dál,“ domnívá se Miškovská.

Objevit by se tak zřejmě mohly i další případy. „Nemohu spekulovat, ale možné to je,“ doplňuje Miškovská s tím, že celníci zásilky z vytipovaných zemí kontrolují pravidelně. „Kolegové jsou ve střehu,“ upozorňuje.

Celníci zadrželi rostlinu používanou jako drogu | Foto: Celní úřad Praha Ruzyně

Na sklonku září a října nejprve celníci zabavili na pražském letišti zásilku z Nairobi, která obsahovala 92,1 kila sušené rostliny. „Nevozí to s sebou cestující, chodí to jako náklad,“ přibližuje Miškovská.

Hned následující týden pak objevili další, opět z Nairobi. Tentokrát v ní bylo 78,6 kilogramu katy jedlé. „Zásilka měla skončit po splnění celních formalit v Rakousku,“ uvedla tehdy mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně.

Co je kata jedlá?

Kata jedlá je pomalu rostoucí rostlina, která obsahuje toxickou látku kath. Nejčastěji se vyskytuje v horských oblastech zemí východní Afriky a Arabského poloostrova. Z hlediska užívání jsou nejcennějšími částmi rostlin mladé výhonky a listy, nejčastěji se žvýkají obdobně jako žvýkací tabák.

Užívání katy jedlé má celou řadu vedlejších účinků, jako je rakovina úst, chronický vysoký tlak s následnou zástavou srdce a velmi často dochází k vážným psychickým problémům.

Celníci zadrželi rostlinu používanou jako drogu | Foto: Celní úřad Praha Ruzyně

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme