Tým musí myslet i spolupracovat, má hodinu. Únikové hry jsou stále populárnější

Tým lidí se nechá zavřít do místnosti, ze které se musí dostat pomocí logických úkolů a hlavolamů do hodiny ven. Tak fungují únikové hry, které pocházejí z Japonska. V Evropě jsou nejoblíbenější v Maďarsku. Nezaostává ale ani Česko, kde se tato zábava pořádá zhruba na 20 místech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci hry Golem musí splnit různé úkoly, mají hodinu

Účastníci hry Golem musí splnit různé úkoly, mají hodinu | Foto: Veronika Hlaváčová

„První místnost je předsálí, druhá je místnost dozorce, další je pro vězně,“ popisuje v podzemním krytu civilní obrany v Praze 2 Václav Žežulka.

Týmy tam chodí za únikovou hrou s názvem Vězení. Dostávají se do kůže tajného agenta, který si šel pro dokumenty, zabouchl si dveře a ví, že za hodinu přijde dozorce.

Polovina hráčů jsou cizinci. „Máme tu širokou směsku. Kromě Evropanů jsme tu měli Izraelce, Brazilce, Egypťany i Japonce. Opravdu celý svět,“ vzpomíná organizátor hry. Právě z Asie únikové hry pocházejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvě pražské únikové hry navštívila reportérka ČRo Veronika Hlaváčová

Evropským průkopníkem je Maďarsko. Jen v Budapešti je asi 50 takových místností.

Inspirovala se tam i Zuzana Kosáková, která zhruba dva měsíce vymýšlela hru Golem. Hraje se na pražské Letné a v rámci teambuildingových akcí tam míří i firmy.

„Je to hra pro dospělé, není o fyzické náročnosti, takže to může hrát každý,“ láká provozovatelka atrakce.

„Člověk si odpočine. I když jde na masáž a má hodně pracovních povinností, tak se do hlavy dostane něco, co musí udělat. Tady člověk zapomene na celý svět okolo, jen hledá kódy a zámky,“ říká Zuzana Kosáková a potvrzují to i samotní hráči, kteří jsou nejrůznějšího věku a povolání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Účastníky hry Golem sledovala reportérka ČRo Veronika Hlaváčová přímo v místnosti

V tmavé místnosti, která má účastníky hry Golem přenést do 16. století, se nachází stůl, obrazy, krb a řada zákoutí, kde se může skrývat klíč nebo kód. Účastníci potřebují logiku, důvtip i spolupráci několikačlenného týmu.

„Připadám si, jako když ve škole propadám,“ směje se jedna z účastnic hry. V případě potřeby je ale k dispozici vysílačka a uzamčená skupinka si může zavolat o radu. Zvláště v případě, kdy hráčům dochází čas.

Veronika Hlaváčová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme