Udělal bych to znovu, říká řidič autobusu, který pomohl zadržet agresivního útočníka

25. duben 2017

VIDEO uvnitř článku. Když 25letý muž na zastávce Prosek brutálně napadl seniora a pak chtěl odjet autobusem, řidič Aleš Jindra ho nenechal. Spolu s jedním z cestujících muže zadrželi a napadenému seniorovi pomohli. Policie stále hledá důležité svědky události.

Za pomoc napadenému seniorovi dostane řidič od pražského dopravního podniku ocenění a mimořádnou odměnu. Řidič spolu s dalším cestujícím zajistili agresivního, ukrajinsky mluvícího útočníka. Pětadvacetiletý mladík do sedmdesátiletého muže kopal a bouchal ho pěstí. Pak chtěl odjet autobusem, z toho ho ale vyvedl řidič Aleš Jindra: „On říkal, ať jedu, že nic neudělal, tak se mu moc nechtělo. Naštěstí tam byl ten jeden pán, který dotyčného zpacifikoval. V autobuse jsem to zažil poprvé. Díval jsem se mu na ruce, jestli v nich něco nedrží, ale v tu chvíli jsem na něj měl ukrutný vztek. Udělal bych to znovu,“ neváhá řidič, který autobus městské dopravy řídí teprve rok.

Pachateli hrozí až tříletý trest. Jak se v podobných situacích zachovat, vysvětluje policejní mluvčí Jan Daněk. „Ideální stav je takový, že zavoláte na linku 158, útočníka zadržíte a následně si ho převezme policie. A zraněnému poskytnout první pomoc. My stále hledáme svědky, hlavně ženu, která je na videu v bílé bundě.“

Čtěte také

Dopravní podnik v Praze řeší asi patnáct případů fyzického napadení za rok. V posledních několika letech ale incidentů ubývá, říká mluvčí organizace Aneta Řehková. „Máme i různá školení řidičů, jak se chovat v krizových situacích, a zhruba 60 procent našich autobusů je vybaveno kamerami.“

Incident se stal 16. dubna na stanici Prosek. Útočník seniorovi nejprve sebral tašku, pak ho napadl údery a kopy, které směřovaly převážně na hlavu. Nakonec poškozený skončil bezvládně ležet na zemi. Vyšetřovatel podal podnět na uvalení vazby na útočníka. Státní zástupce ale rozhodl, že má policie cizince vyšetřovat na svobodě.

autor: Lída Křesťanová
Spustit audio

Více z pořadu