Umělecký prostor Jatka 78 v holešovické tržnici se chystá na další premiéry. Přijedou umělci z celého světa

28. listopad 2014
Zprávy

Multikulturní prostor Jatka 78 dnes i během víkendu představí bezmála patnáct umělců z celého světa. Ve třech dnech bude možné zhlédnout komponovanou taneční koláž českého souboru 420people i novocirkusové představení mezinárodního seskupení Analog, které působí v Berlíně.

Skladba Red sky od české hudební skupiny Please the Trees je jednou z těch, které doprovodí taneční představení souboru 420people. Choreograf souboru Václav Kuneš se rozhodl, že s tanečníky představí vybrané fragmenty z jejich dosud uvedených inscenací.

„Vybrali jsme chronologicky REEN a Sacrebleu, Wind-up a MIRAGE. Používáme i pár akrobatických věcí, hrajeme si s paletami a s přepravkami od piva,“ říká.

Hudební trio Please the Trees přizval soubor 420people ke spolupráci už po druhé. Zpěvák a kytarista kapely, Václav Havelka, proto už věděl, pro jaký taneční repertoár budou muziku vybírat nebo komponovat. „Mám pocit, že od začátku prakticky děláme scénickou hudbu. Je to trošku monotónní, ale ve smyslu nálady je to bezvadně použitelné pro divadlo, pro film a teď i pro tanec, hezky se to doplňuje,“ vysvětluje Václav.

Please the trees

Na páteční taneční představení naváže ve dvou večerech mezinárodní seskupení sedmi akrobatů, tanečníků a performerů. Vůdčí uměleckou osobností tohoto souboru je Američan Ethan Law, absolvent montrealské cirkusové školy a bývalý člen velkých kanadských souborů, jako je například Cirque du Soleil. Představení, která v Jatkách 78 uvede, se jmenuje Analog.

„V představení jsme chtěli obsáhnout víc kratších příběhů, které bude zcelovat jedna hlavní dějová linie. Je důležité říct, že všichni akrobaté, kteří v představení vystoupí, v současné době žijí v Berlíně. Proto je logické, že s sebou kus berlínské atmosféry přivážíme a vnášíme ji do představení. Diváci nesmí očekávat žádnou hlubokomyslnou filozofickou sondu do současného společenského života. Bude to spíš odlehčený a zábavný obrázek života mladých lidí v evropském velkoměstě. Navíc v představení používáme cirkusovou techniku, kterou zdejší publikum ještě nevidělo,“ slibuje Ethan Law.

V představení Analog používají například techniku čínských obručí, kterými akrobaté po odrazu ze země proskakují i ve výšce tří metrů. Kromě cirkusových disciplín kombinují v představení tanec a prvky akro jógy.

Multifunkční prostor pro nezávislé umění se otevírá
Spustit audio

Více z pořadu