Úterní tipy na zajímavý kulturní zážitek

28. únor 2012

Možná znáte restauraci a music bar v Seifertově ulici Kuře v hodinkách, kde na vás jednoznačně dýchne rocková atmosféra, ale věděli jste, že je tento název odvozen od kultovního alba legendární české skupiny Flamengo? Album Kuře v hodinkách vyšlo 24. února v jubilejní edici s bonusovými písněmi – a kde jinde takové album pokřít, než ve stejnomenném baru? Křest začne v 18:00 a počítat můžete i s narozeninovým setkáním s Vladimírem Mišíkem.

Narodil se 8. května 1977 v New Yorku jako „zázračné dítě“. Hře na kytaru se začal věnovat již ve čtyřech letech. V sedmi už hrál na normální kytaru a v pouhých dvanácti předskakoval s kapelou takovému umělci, jako je B. B. King. Ano, řeč je o jednom z nejlepších světových bluesmanů mladší generace, který právě dnes ve 20:00 hodin vystoupí v Tesla Aréně. Jeho jméno zní: Joe Bonamassa.

Možná znáte restauraci a music bar v Seifertově ulici Kuře v hodinkách, kde na vás jednoznačně dýchne rocková atmosféra, ale věděli jste, že je tento název odvozen od kultovního alba legendární české skupiny Flamengo? Album Kuře v hodinkách vyšlo 24. února v jubilejní edici s bonusovými písněmi – a kde jinde takové album pokřít, než ve stejnomenném baru. Křest začne v 18:00 a počítat můžete i s narozeninovým setkáním s Vladimírem Mišíkem.

V Divadle Archa se dnes chystá premiéra představení Sólo pro Lu. Příběh vychází z autentických životních osudů čínské herečky, zpěvačky a tanečnice Jing Lu - od jejího dětství v Číně až po její současný život v Praze. Intimní příběh, plný tragických událostí, nepřízně osudu a zároveň cesty za úspěchem můžete vidět od 20:00 hodin.

Jistě jste zaznamenali kauzu výtvarníka Romana Týce, který v roce 2007 pozměnil na padesáti semaforech pro chodce poslušné siluety panáčků za panáčky čůrající, ležící nebo třeba s pistolí u hlavy. Umělec za tento počin stráví měsíc ve vězení. Jako memento toho, že umění nemá být kriminalizováno, se uskuteční výstava Týcových semaforů v prostorách Colloredo Mansfeldského paláce. Zahájí ji radní Aleksandra Udženija v 18:00.

Branické divadlo od 19:00 uvádí brilantní tragikomedii o jednom svérázném manželském páru - Otevřené manželství. Jejími autory jsou nositel Nobelovy ceny – italský dramatik Dario Fo a jeho žena. Téma věčného střetu mužského a ženského principu na jevišti ztvární další pár – Jana Krausová a Karel Roden.

Kulturní centrum Vltavská v 21:00 ožije koncertem pražské formace GROOVE INN. Jako svoji doprovodnou kapelu ji v roce 2009 založila Tereza Rajnincová, kterou už blíže představí PR manažer centra Jaromír Telenský:

Tereza Rajnincová je velice talentovaná zpěvačka původem ze Slovenska. Má s sebou skvělé muzikanty. Můžete se těšit na pop a jazz, příjemné písničky, hezké texty a skvělou muziku se skvělým zpěvem.“

Do historie českého bigbítu sa zapsal jako člen legendárních Matadors. Dnes je s ním neodmyslitelně spjata kapela Blue Effect. Právě s ní geniální kytarista Radim Hladík ve 20:00 hodin vystoupí v Balbínově poetické hospůdce.

V Křížové chodbě Staroměstské radnice probíhá největší kolektivní výstava současného surrealismu za posledních 20 let. Nese název Jiný vzduch - zavři oči a otevři okna. Uvidíte čtyři stovky obrazů, kreseb, koláží a dalších uměleckých děl ovlivněných surrealismem, které vytvořilo 70 výtvarníků od nás i ze světa. Jan Švankmajer, Martin Stejskal, Alena Nádvorníková, Karol Baron nebo umělci z Rumunska, Británie, Francie či Spojených států. Zkrátka je toho spousta, proto si udělejte čas. Výstava potrvá do 4. dubna.

Na prknech Národního divadla se od 20:00 odehraje nesmrtelné představení – Sluha dvou pánů s Miroslavem Donutilem v hlavní roli. Goldoniho komedie záměn a nedorozumnění je na repertoáru Národního divadla už více než 15 let a na kontě má více než 450. repríz, a přesto si stále nachází početné publikum. Pokud jste tohle představení neviděli, musíte to napravit.

Pokud si ale potrpíte spíše na muzikály, je tu další „rekordman“ - LES MISÉRABLES neboli Bídníci. To je muzikál, který byl uveden ve více než padesáti světových metropolích, přeložen do jedenadvaceti jazyků a oceněn více jak sedmdesáti divadelními cenami po celém světě, o dalších číslech nemluvě. Slavnou adaptaci románu Victora Huga můžete vidět i v Praze, a to dnes od 19:00 v divadle Goja Music Hall na výstavišti.

Ovšem pokud byste chtěli dnešní večer prožít v rytmu salsy, pak hurá do Jam Café v Národní ulici. Ve 20:00 tam bude čekat taneční mistr.

autor: Eva Dvořáková
Spustit audio