V Botanické zahradě zítra začíná výstava Památné stromy Prahy

2. březen 2012

Zítra začíná v Botanické zahradě v Troji výstava Památné stromy Prahy. Desítky fotografií představí tyto němé svědky minulosti v různých ročních obdobích. K příležitosti výstavy vyšla i kniha Památné stromy Prahy, autorů Pavla Kyzlíka, Aleše Rudla a kolektivu. Jedná se o vůbec první publikaci, která podrobně mapuje chráněné dřeviny naší metropole.

Na území Prahy se nachází 197 památných stromů, mezi kterými převažují duby. Následují lípy, jasany a platany. Nejvíce památných stromů je v oboře Hvězda. Na výstavě nechybí ani zmínka o nejstarším stromu metropole.

"Udává se nebo je odhadováno, že nejstarší strom by měl být dub Karel, který roste v zámecké oboře v Kolodějích. Jeho stáří by mělo být 550 let," říká autor výstavy Aleš Rudl.

Výstava návštěvníkům také představí zajímavé příběhy z minulosti, které se k památným stromům vážou.

"Zajímavou historii má třeba cedr atlaský, který roste na Balkáně. Byl tam dovezen zásluhou dendrologické společnosti za Rakouska-Uherska. Strom už měl být málem pokácen při stavbě kurtů, ale vzhledem k tomu, že je to dendrologicky cenný taxon, tak se nad ním tehdy slitovali a nepokáceli ho. Díky tomu mohl dorůst současných nadprůměrných rozměrů a stát se památným stromem."

Pokud budete chtít památné stromy vidět na vlastní oči, pak byste na výstavě měli věnovat pozornost cyklistickým trasám.

"Tras bylo naplánováno celkem pět. Jsou v okrajových částech metropole. Většinou začínají a končí u stanic metra, kam se dá s kolem bez problémů dostat," dodává Aleš Rudl.

Na výstavě, která potrvá do 25.března, se můžete zapojit do soutěže o knihu Památné stromy Prahy.

0:00
/
0:00
autor: Alžběta Šírková
Spustit audio