V Čapkově vile na Vinohradech začalo stěhování. Pro návštěvníky se otevře příští rok

22. březen 2017

Desítky krabic, obrazů a nábytku začínají vynášet stěhováci z vily spisovatele Karla Čapka na Vinohradech. Praha 10 totiž připravuje rekonstrukci části dvojdomu. Mezi krabicemi natáčela Pavla Firbacherová.

Třeba z Čapkovy ložnice se budou stěhovat tři knihovny. „Člověk je rád, že vidí něco, kam se normální smrtelník nedostane,“ říká jeden ze zaměstnanců stěhovací firmy, „že vidí tu historii, ten nábytek. A je to poctivá práce, není to žádná překližka. 30. léta, to je unikát.“

Před tím, než nábytek odvezou, musí muži ze stěhovací firmy nábytek nejprve zabalit. Postupně ho vynosí z přízemí i z prvního patra.

Jan Vašek, vedoucí oddělení památkové péče Prahy 10, rozmotává nově objevený koberec. „Byl dole v přízemí za skříní. Podle toho, co jsem tady viděl, předpokládám, že to bude přelom 19. a 20. století. Většina takových malých koberců tady byla orientální provenience.“

A jak se vila změní? „Pokud jde o podlaží, odkud je přístupná zahrada, bude téměř zcela upraveno pro pořádání různých kulturních nebo společenských akcí a workshopů. Další podlaží se nebudou měnit tolik, ale budou přizpůsobovány budoucí expozici,“ vysvětluje Jan Vašek. První návštěvníci by se mohli do Čapkovy vily podívat koncem příštího roku.

V Čapkově vile začalo stěhování
Koberec nalezený v Čapkově vile
V Čapkově vile začalo stěhování
autor: fir
Spustit audio

Více z pořadu