V Michli se cvičně srazil autobus s vlakem. Hasiči a záchranáři trénovali zásah

18. duben 2017

Šedesát lidí dnes vytáhli hasiči v Praze z havarovaného autobusu. Naštěstí šlo ale jen o cvičení, při kterém se na nákladovém nádraží v Michli srazil městský autobus a vlakem. Sto padesát záchranářů tak trénovalo pro případ železničního neštěstí.

Autobus vjel na přejezd i přes blikající červená světla. Na místě bylo 55 zraněných a 5 mrtvých. Záchranáři musí zajistit, aby z autobusu neunikaly látky, které by mohl yzačít hořet, a v tu samou chvíli začínají třídit pacienty podle zranění. „Pak probíhá těžké vyproštování, kdy musíme z vraků zraněné vystříhat,“ říká Martin Kavka, mluvčí pražských hasičů.

Nejdůležitějsíš je zachránit co nejvíc lidí. „Při velké události takového rozsahu se přecháízí z urgentní medicíny, kdy na jednu posádku připadá jeden pacient, na tzv. medicínu katastrof, tedy abychom dali co největšímu počtu pacientů šanci na přežití," vysvětluje mluvčí záchranářů Jana Poštová.

„Toto téma je nesmírně aktuální, když se podíváme do statistik, vidíme, že to není věc, která by se neděla. Tohle je věc, na kterou musíme být připraveni,“ dodává Jakub Ptačinský ze Správy dopravní a železniční cesty. Loni na železničních přejezdech v Česku zemřelo 45 lidí.

Hasiči a záchranáři trénovali zásah při srážce autobusu a vlaku
Hasiči a záchranáři trénovali zásah při srážce autobusu a vlaku
autor: duch
Spustit audio

Více z pořadu