V noci přijde silný mráz, ve čtvrtek se výrazně oteplí

10. leden 2017

V Praze a středních Čechách nás možná čeká nejmrazivější noc v roce. Podle předpovědí má být až minus 18 stupňů Celsia. Ve čtvrtek pak mají teploty vystoupat až k nule. Ani pak ale rozmary počasí neskončí.

Výstraha meteorologů kvůli silnému mrazu platí pro Prahu a východní část středních Čech. Předpověď hlásí silné mrazy, jak potvrzuje meteorolog Miloš Dvořák: „Pokud se nízká oblačnost nad Prahou rozpustí a bude skoro jasno nebo polojasno, pak noční a dopolední teploty budou opravdu nízké. Měly by se pohybovat od minus 12 do minus 16 stupňů Celsia, ojediněle může být i méně.“

Zítra se ale bude oteplovat, ve čtvrtek k večeru by mohly teploty vystoupat až na nulu nebo mírně nad ní. Teplotní rozdíly během jednoho dne tak můžou být opravdu velké. „Zítřejší den je opravdu zvláštní, protože ty nejvyšší teploty zítra přes den se budou v Praze a středních Čechách pohybovat od minus 5 do minus 2 stupňů, ale postupně se odpoledne a večer bude ještě oteplovat, což nebývá úplně normální,“ říká Miloš Dvořák.

Rozmarům počasí ale ještě nebude zdaleka konec, protože s oteplením by měla přijít frontální oblačnost a podle předpovědí by mělo zpočátku sněžit, později pršet. „V případě dešťových srážek by pak hrozilo, že by na zemi namrzaly," varuje Miloš Dvořák. V dalších dnech pak vydrží zatažená obloha, ale mrznout už by příliš nemělo. Výraznější ochlazení se očekává během příštího týdne.

Pokud klesnou teploty k hodnotě minus pět stupňů a více, doporučují lékaři chronicky nemocným lidem, aby pokud možno nevycházeli ven. Všichni by si pak venku měli dávat pozor, kam šlapou, protože pod sněhem může být led a uklouznutí nemusí zabránit ani vhodná obuv.

auto, sníh, zima, mráz
autor: redakce
Spustit audio

Více z pořadu