V Praze je mlha, letadla s hosty summitu ale údajně nebudou mít problémy

19. listopad 2002

Nebe nad Prahou se dnes nad ránem ponořilo do husté mlhy, která by mohla zkomplikovat přistávání letadel. Špatná viditelnost však znepříjemňuje či znemožňuje dosednutí jen malým letadlům. Větší letouny, které budou ode dneška do Prahy přivážet delegáty summitu NATO, jsou vybaveny naváděcím zařízením pro přistávání v mlze, řekla tisková mluvčí České správy letišť Vlasta Pallová.

Naváděcí zařízení pro přistání v mlze jsou i na dráze v Ruzyni. "Dnes zatím nemáme problémy, máme zrušenou jen jednu linku z těch pravidelných, jinak všechno zatím startuje a přistává," uvedla Pallová. Viditelnost na letišti byla podle ní dnes dopoledne kolem padesáti metrů. Podle mluvčí existuje i plán, podle kterého by letadla s delegáty summitu mohla přistávat na jiném letišti. Zatím ale situace nenaznačuje, že by tento případ mohl nastat. Které letiště je pro nouzová přistání určeno, Pallová neuvedla.

Inverzní mlha nad Prahou by dnes měla vydržet celý den, ve středu by se již situace mohla mírně vylepšit, uvedl dnes pracovník Českého hydrometeorologického ústavu.

autor: red
Spustit audio