V Praze se konalo závěrečné kolo logické olympiády

27. listopad 2012

Doplň do tabulky čísla 1-5 tak, aby v každém řádku a každém sloupci byla všechna tato čísla, každé jen jednou. I takové úlohy se objevily v testech pondělní logické olympiády. Zúčastnilo se jí na 200 finalistů z celé České republiky, vyhrát mohl ale pouze jeden. Jak taková logická olympiáda probíhá, zjišťovala redaktorka Magdaléna Medková.

V ten moment by byla slyšet i jehla, kdyby na zem spadla... Taková byla atmosféra v Míčovně Pražského hradu, kde se konalo závěrečné kolo logické olympiády. Soutěž, kterou již pátým rokem pořádá Mensa ČR, doplňuje standardní matematickou a fyzikální olympiádu, přesto se od nich svým způsobem liší.

"Je jiná v tom, že není založená na vzdělání, to znamená, že nezáleží na tom, co se děti naučily ve škole, ale výhradně na tom, co vymyslí za řešení v konkrétních úlohách, " vysvětluje předseda Mensy ČR, Tomáš Blumenstein.

Soutěž je rozdělena do 11 bloků, ve kterých jsou děti testovány prostřednictvím osmi odlišných modulů.

"Máme písemný test, kde děti řeší logické úlohy, přesmyčky, řady, trojčlenky atd. Máme promítané testy, kdy na obrazovce běží nějaké zadání a děti klikají hlasovacím zařízením a hledají tu správnou odpověď. Máme ale také sadu soutěží, kdy na obrazovce běží rozbitá čtyři slova na jednotlivá písmenka a děti mají uhodnout, které slovo mezi vybraná nepatří," říká koordinátora projektu Zuzana Poláková.

Podle ní je o soutěž každoročně velký zájem. Jen letos organizátoři zaregistrovali na 32 000 dětí z celé ČR.

"Děti soutěží nejprve nominační kolo, které si můžou vyplnit doma, ve škole, kde mají přístup k počítači s internetem. Poté ve 14 krajích soutěží 50 nejlepších v každé kategorii a z těch krajských kol postoupí 198 nejlepších sem do Míčovny Pražského hradu."

"Holky, tak jak vám to šlo?"
"Jo, docela dobře, to se nedá takhle říct, protože všechno bylo docela lehké."

"Co vám dělalo největší problémy?"
"Třeba takový černý obrazec, tam se to mělo pospojovat, aby vzniklo slovo. Nad tím jsem si chvíli lámal hlavu, ale nakonec jsem to zvládl."
"Pochopit některé úlohy v krátkém čase a vybrat si úlohy, které budu řešit, všechny nestihnu, takže vybrat si ty správné, které vyřeším a vyřeším je dobře."

Kdo byl v logickém uvažování spíše průměrný, v úlohách většinou tápal. Jak ale dodává koordinátorka soutěže Hana Kotinová, každá silná stránka člověka s sebou nese i riziko, že jeho ostatní schopnosti budou méně rozvinuté.

"Co se mě týká, na logické myšlení mám dobrý dar, ale třeba komunikace s lidmi je pro mne občas trošku problém, např. hrozně nerada telefonuji nebo jít se někoho na něco zeptat, to je prostě problém."

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio