V Praze se po téměř dvou stech letech znovu usadili bobři

25. listopad 2015

Do Prahy se po dlouhé době vrátil její dřívější starousedlík - bobr evropský. Zjistili to vědci z České zemědělské univerzity, kteří bobra „chytili“ do fotopasti.

Podle vědců se tu usadila bobří rodinka. "Je zřejmé, že hrad, který si na Vltavě postavili, obývá alespoň dvoučlenná rodina bobrů. Nyní budeme sledovat hlavně jejich činnost na lokalitě a pohyb v prostředí velkoměsta," řekl vedoucí výzkumného týmu Aleš Vorel z Fakulty životního prostředí.

Přesné místo, kde se bobři v Praze usadili, vědci tají. Důvodem jsou obavy, že by je lidé svým zájmem zbytečně rušili. Nicméně podle toho, co se o bobrech a jejich životním stylu ví, to nejspíš nebude nikde v centru. Jedna bobří rodina totiž k životu potřebuje jeden až dva kilometry řeky. Na březích by navíc měly růst alespoň menší stromky nebo keře, ze kterých si bobr staví takzvaný hrad a samozřejmě také známé hráze.

"Měli jsme již mnoho hlášení pozorování bobrů v Praze, prozatím ale šlo vždy o nutrie říční, nepůvodní a výrazně menší druh. Víkendové pozorování podložené užitím fotopastí nyní jednoznačně potvrdilo nejen výskyt, ale i to, že bobři po nocích vybudovali poměrně veliký hrad a na lokalitě hodlají zůstat," doplnil Vorel.

Do Prahy se tedy bobři vrátili po 185 letech, jinde v republice už ale největšího evropského hlodavce můžeme potkávat docela dlouho. Napříč republikou se po hlavních tocích šíří populace bobra evropského už od 70. let. Do Čech k nám doputoval ze sousedního Bavorska. Zatím si ale netroufl dál než na Berounku do Černošic. V celé zemi teď žijí podle odborníků zhruba čtyři tisíce bobrů evropských.

Logo
autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu