V pražské Šatovce dál zůstávají squatteři, policie proti nim zatím nezasáhne

11. únor 2018

Squatteři i dál zůstávají v opuštěné usedlosti Šatovka v pražském Šáreckém údolí. Budovu v pátek večer obsadila zhruba třicítka aktivistů. Část z nich odešla po vyjednávání s policií a vedením Prahy 6, která je správcem objektu. Asi deset jich ale ve vile stále zůstává. Policie proti nim z bezpečnostních důvodů ani dnes zatím zasahovat nebude, někteří z nich se totiž ukrývají na střeše.

„Během noci se z pohledu policie u vily nestalo nic zásadního. Lidé stále zůstávají na střeše, policie stále střeží budovu. V tuto chvíli nelze odhadnou, jak dlouho na místě policisté budou. Zůstanou tam, dokud nebude stav na místě vyřešen,“ řekl Radiožurnálu policejní mluvčí Jan Daněk.

Objekt patří Praze 6. S lidmi, kteří do Šatovky vnikli, v sobotu vyjednávali zástupci městského obvodu i policisté, a to i za pomoci hasičů s výškovou plošinou. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) nabídl squatterům, že situaci kolem domu projedná za dva týdny zastupitelstvo, pokud squatteři budovu opustí. Část jich poté z Šatovky odešla, ale zbylí dohodu podle starosty nepřijali.

Squatteři chtějí v Šatovce vytvořit komunitní sociální centrum. Podle policie se obsazením budovy dopouštějí přestupku.

Čtěte také

„V usedlosti Šatovka chceme vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk,“ oznámili. Městská část má však s areálem z 18. století vlastní plány.

Starosta Prahy 6 uvedl, že v Šatovce má vzniknout středisko pro seniory. „Byly by tam menší domky pro seniory a bude to fungovat i jako komunitní centrum," řekl Kolář. Podle squatterů se ale tyto plány zatím nenaplňují.

„Prostory, které poslední léta plní jen zatuchlina nesplněných slibů jeho správců a lží ctnostných ochránců soukromého vlastnictví, si podle nás zaslouží svěží vichřici," uvedli.

Radnice poskytla policii podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka statické posudky, podle kterých není v současnosti pobyt v Šatovce bezpečný. Posudky budou moci vyjednavači policie použít v dalších diskuzích se squattery. Špatným stavem Šatovky argumentovala Praha 6 již před dvěma lety, kdy usedlost také obsadili squatteři. Z bezpečnostních důvodů tehdy squatteři areál pokojně opustili.

autor: dav | zdroj: ČTK
Spustit audio