V tempu za památkami. Turisté po Praze běhají i s průvodcem

Vidět to nejzajímavější z metropole, dozvědět se něco o památkách nebo politice dané země a ještě se u toho proběhnout. Tohle pestré menu už nenabízejí jen v cizině - New Yorku nebo Římě, ale také v Praze. Nejtěžší je závěrečné stoupání na Pražský hrad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Koliha, běžecký průvodce Prahou, na Karlově mostě

Michael Koliha, běžecký průvodce Prahou, na Karlově mostě | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

„Většinou se snažím obsáhnout nejzajímavější destinace, které turisty lákají, takže Staré Město, Židovské město, běží se i přes Karlův most,“ popisuje běhací túru po Praze Michael Koliha, který službu turistům nabízí.

Výběhy trvají hodinu až hodinu a půl. Nejčastěji je trasa dlouhá 12 – 14 kilometrů a zájemci uvidí hlavní město z Pražského hradu a neujde jim ani výhled od Strahovského kláštera. První zájemce zaplatí 40 euro, každý další 10.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jogging za památkami si vyzkoušel i reportér ČRo Jan Suchan. Na Hradčanské náměstí vyběhl už značně zadýchaný

Nápad běhat s turisty po Praze není pouze pražskou raritou. „Podobnou věc jsem viděl v Římě, kde jsem běžel maraton, ale nebyl jsem schopný ji zrealizovat, až do doby, kdy to kamarád psal na facebooku. Napsal jsem mu, že se připojím, až nebude stíhat. Ten čas nastal po půl roce,“ vzpomíná běžec a průvodce v jedné osobě.

Největší nával běžců je v letní sezoně od května do konce září. Michael Koliha a jeho kolegové si rozdělí pět až šest běhů týdně. Nejčastěji po Praze běhají Američané a největší věkovou skupinou jsou padesátníci.

Tempo běhu musí být vždy přizpůsobeno klientovi. „Když poběžíte s etiopským vytrvalcem, který si bude chtít proběhnout Prahu, tak on bude nešťastný, že běží pomalu, a vy budete nešťastný, že někoho zdržujete,“ vypráví běžec, který sám běhá maratonské tratě a jeho časy se blíží ke 3 hodinám.

Běh zakončený na Hradčanském náměstí absolvoval i reportér ČRo Jan Suchan. „S dechem už to není zrovna ideální, ale výhled stojí za to,“ užil si panorama hlavního města vyčerpaný novinář. Po pořízení několika snímků následovala už jen cesta z kopce.

 

Amazing folks from @Newton Running joining Running Tours Prague for a run

Posted by Running Tours Prague on 17. květen 2015

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme