Vánoční hudba škodí duševnímu zdraví. Tvrdí to britská psycholožka

11. prosinec 2017

Jste vystresovaní před blížícími se Vánoci? Pak vám vánoční veselé, cinkající melodie a písně nijak nepomohou k tomu, abyste se uvolnili, varovala britská psycholožka Linda Blairová v rozhovoru pro televizi Sky News. Ba právě naopak, poslech vánoční hudby může duševní zdraví člověka poškodit.

Neustálé přehrávání hudebních vánočních motivů v autě či v obchodech lidem připomíná, co všechno ještě musí před Vánoci stihnout. „A pak jednoduše vynakládáte všechnu energii na to, abyste to, co vám doléhá k uším, neslyšeli," řekla Blairová.

Nejvíce ohrožení jsou podle ní zaměstnanci obchodů, kteří před dokola přehrávanými vánočními koledami a písněmi nemají kam utéct. „Nekonečné opakování písní znemožňuje, aby je prodavači vytěsnili z mysli, a ti se pak nemohou soustředit na nic jiného," tvrdí Blairová. Vánoční hudba podle ní lidi nejvíce dráždí, když hraje příliš nahlas, anebo příliš brzy před Vánoci.

zdroj: ČTK
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.