Vánoční strom z Křivoklátska míří do Prahy. Na Staroměstské náměstí dorazí v pondělí večer

26. listopad 2017

Strom, který bude zdobit Staroměstské náměstí v Praze, v neděli dopoledne pokáceli lesníci v Roztokách u Křivoklátu. Čtyřiadvacet metrů vysoký smrk ztepilý vybírali organizátoři ze dvou desítek kandidátů. Ty doporučili lidé v anketě. Kácení přihlíželo několik set lidí.

Vítězný strom rostl na volném prostranství u řeky Berounky. I proto je rovnoměrně rozvětvený. Majitel ho potřeboval pokácet, protože začal zasahovat do drátů vysokého napětí.

Šestašedesát let starý smrk nebude podle starostky Roztok Lenky Peterkové jako vánoční strom sloužit poprvé, jedna z místních rodin ho v době, kdy se ještě snadno vešel domů, měla během svátků ozdobený v domku, poté ho vysadila na jeho dosavadní místo v údolí Berounky.

Tip v soutěži o strom na Staroměstské náměstí dal muž, jenž návrhy na jehličnany, které mají před Vánoci zdobit Staroměstské náměstí, pravidelně posílá.

V neděli odpoledne čekal strom převoz do Nučic u Prahy, odkud bude v pondělí v noci převezen do Prahy. Na Staroměstské náměstí by měl smrk dorazit v noci z pondělí na úterý.

Strom, pokácený v Roztokách u Křivoklátu, míří do Prahy
autoři: vos , red | zdroj: ČTK
Spustit audio