Věnce, stromky i kytice. Mladí floristé soutěžili o nejkrásnější vánoční výzdobu

28. listopad 2014
Zprávy

Mladí floristé z celé České republiky v Praze soutěžili o nejlepší vánoční výzdobu. Střední odborná škola stavební a zahradnická už po třetí uspořádala soutěž Flora Pragensis, které se letos zúčastnilo dvacet budoucích květinářů a květinářek. Hlavní společenský sál školy během několik málo hodin zaplnili desítkami adventních věnců i nazdobených vánočních stromečků.

„Čeká vás poslední úkol, na který máte jenom půl hodiny. Máte možnost jakkoli přizdobit, co najdete v krabici,“ vyhlásila Marie Vajgrichtová poslední ze čtyř disciplín, kterými museli všichni účastníci soutěže projít.

Závěrečným překvapením v krabici každého soutěžícího byly malé dřevěné sáňky, které měli nazdobit jako vánoční dekoraci na stůl. Hlavním tématem Flory Pragensis byla už třetím rokem vánoční výzdoba. Aby si porota ověřila technické dovednosti účastníků, přidala do soutěže ještě jednu disciplínu.

Kytice z růží - nová disciplína soutěže Flora Pragensis

„V letošním ročníku jsme přidali soutěž o nejlepší kytici z růží. Jedná se o dvacet krásných růží a kytice by měla být předávána jako dárková. Je už na soutěžícím, jestli si zvolí kytici, která bude objemná, kulatá, nebo jestli si zvolí kytici navysoko – klidně i pro pána,“ říká Marie Vajgrichtová, vedoucí učitelka zahradnické praxe a jedna z organizátorek Flory Pragensis.

Nejvíce času studentům zabrala výroba adventních věnců. Materiál i barvy přidělovala podle losu porota. Na Terezu Cíglerovou ze střední zahradnické školy v Nuslích, vyšla barva oranžová a lososová. „Použila jsem většinou ozdoby, koule různých velikostí a barev, aby to ladilo v tónu. Pak jsem použila pomeranče a přírodně udělané hvězdičky a doplnila to mašličkami ke každé svíčce,“ popisuje Tereza.

Adventní věnec

Za adventní věnec Tereza Cíglerová sice cenu nezískala, ale domů si odnesla trofej za volně vázanou kytici. Nejvíce ocenění za své výtvory získal Radim Otava, student floristiky na Střední odborné škole stavební a zahradnické. Porota ohodnotila jeho stromeček i adventní věnec jako nejlepší.

„Použil jsem skleněné ozdoby, drátky, přírodní materiály, barvy jsou fialovo-krémové,“ říká Radim.

Vánoční výzdoba a výroba adventních věnců patří u floristů k oblíbeným aktivitám. Styly, barvy a i materiály se mění podle vkusu každého autora. Zlatá, stříbrná i bílá jsou ale stále v módě.

Mladí floristé z celé České republiky v Praze soutěžili o nejlepší vánoční výzdobu
Spustit audio

Více z pořadu