Víc místa pro cyklisty a méně pro auta. Praha chystá rekonstrukci Dvořákova nábřeží

29. listopad 2016
Zprávy

Povodněmi několikrát zasažená silnice na Dvořákově nábřeží je podle vedení Prahy v havarijním stavu. Město se ji proto chystá opravit. A kromě toho zrekonstruuje chodníky a změní okolí. Shodli se na tom pražští radní.

Obnova by se měla týkat oblasti Na Františku, která leží mezi Čechovým a Štefánikovým mostem. Je to asi tři čtvrtě kilometru podél nemocnice, školy a několika hotelů. Praha s nimi i s místními obyvateli, kterých není moc, obnovu nábřeží konzultuje.

V místě mají vzniknout i podzemní garáže nebo nové stromořadí. Lípy tam nahradí nové stromy, město vybralo několik druhů javorů. Vyznačený jízdní pruh pro cyklisty má propojit nábřežní cyklotrasu s bočními cyklostezkami, které odbočují směrem do centra. Naopak prý bude míň místa pro auta, ubyde jeden jízdní pruh. Podle města by to ale dopravní situaci v místě zhoršit nemělo.

„Cílem koncepční studie je navrátit tuto část břehů Vltavy zpět mezi místa, která volíme nejen jako příjemnou a bezpečnou cestu do práce, ale která jsou atraktivní i pro trávení volných chvil,“ řekla náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská.

Plán mají vypracovat urbanisté a stavět by se mělo začít v roce 2018. Kolik celá obnova nábřeží bude stát, ale zatím radnice nespočítala.

Návrh obnovy Dvořákova nábřeží podle IPR
Návrh obnovy Dvořákova nábřeží podle IPR
autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu