Vize elektromobility: rychlé nabíjení a hustá síť dobíjecích stanic

21. květen 2018

Ještě letos se možná dostanou do českých měst nové dobíjecí stanice na elektromobily a elektromotorky, a taky dobíjecí stojany na elektrokola. Jejich rozšíření má podpořit bezemisní dopravu v malých i velkých městech.

Elektromobil byl měl sloužit podle konceptu elektromobility společnosti OIG Power v městském prostředí většinou jako druhé auto do rodiny, se kterým se jezdí většinou po městě, s dojezdem 30 až 50 km denně. S tím, že si ho bude většina lidí nabíjet doma z čisté energie.

Pro snížení emisí ve městech je nejlepší varianta mít na střeše domu solární panely, box na ukládání energie ze slunce, dobíječku na elektroauto a samozřejmě samotné elektroauto.

Ve městech by měly být nabíječky na elektroauta, elektromotorky a taky elektrokola např. u velkých nákupních center, divadel, kin, pošt nebo úřadů. Měly by tvořit velmi hustou síť, aby se řidiči nemuseli obávat toho, že někde energii ze solárních panelů „nenatankují“.

Podle designerského studia Olgoj Chorchoj bude podoba nabíjecích stanic modernější než například design stávajícího městského mobiliáře v Praze. Dobíjecí stanice na elektromobily, elektromotorky, ale i dobíjecí stojany na elektrokola a lavičky budou z děrovaného plechu a ve tvaru oválu.

Spustit audio