Vršovice si připomínají 110. výročí svého povýšení na město výstavou historických fotografií

7. březen 2012

Vršovice si připomínají 110. výročí svého povýšení na město. Přesně tomu bylo 2. března 1902. Od tohoto týdne si mohou obyvatelé desáté městské části prohlédnout v budově úřadu výstavu historických fotografií, která přibližuje významná místa Vršovic.

Radnici Prahy 10 se podařilo dát dohromady unikátní sbírku fotografií z počátku 20. století. Snímky zapůjčili z rodinných sbírek obyvatelé Vršovic, některé pochází z archivu městské části.

"Lidé tam mohou vidět proměny staveb - Vršovické nádraží, mohou tam vidět okolí Vršovického zámečku, bývalé tzv. Rangerky, která byla původně manufakturou na výrobu hedvábí a která pak sloužila jako radnice a kterou my v současné době opravujeme. Husův sbor, kostel sv. Václava na náměstí Svatopluka Čecha, který se nám podařilo shodou okolností minulý rok dokončit, protože jsme tam podle návrhu pana architekta Gočára díky přispění radnice umístili sochu sv. Václava, se kterou tam bylo původně počítáno," říká mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

Výstava přibližuje už dnes zaniklý zábavní park v Edenu. Kopie vídeňského Pratru z roku 1922 stávala v místě dnešního stadionu Slavie.

"Byl tam opravdu rozsáhlý areál, promenády, vodní laguny s lodičkami, na kterých se mohli návštěvníci projíždět, které evokovaly Benátky, pouťové atrakce i kolotoče, houpačky, lákadla, jako třeba pět kilometrů horská dráha, která byla opravdu na svou dobu unikátní, cyklodrom a velké vodní tobogány. Pak došlo k jeho úpadku a byl nahrazen již tehdy sportovními stadiony."

K dobovým fotografiím jsou přiloženy i snímky ze současnosti. Člověk tak získá přehled o celkovém vývoji Vršovic.

"Když se dnes člověk dívá na fotografie ze začátku minulého století, tak vidí, že Vršovice byly jakousi vesnicí nebo malým městem za Prahou, jako jsou dneska jiná malá města za Prahou. Například lidé sem jezdili na letní byt z centra Prahy, takže to tady mělo svoje kouzlo, začínala tu příroda, což už samozřejmě neplatí, ale ty fotografie to dokumentují," dodává Jan Charvát.

Historické fotografie si lidé mohou prohlédnout ve Středisku územního rozvoje do konce dubna.

autor: ank
Spustit audio