Výlet vlakem do Poděbrad. Jedna cesta, různá cena

11. říjen 2017

Řada středočeských měst se už zapojila do systému Pražské integrované dopravy. Propojení spojů ale není bez problémů. Zvykat si na něj musí nejen řidiči, ale i cestující. Ti často ani nevědí, jakou jízdenku si koupit. Rozdíl v ceně může přitom být i několik desítek korun.


Jízdné Praha - Poděbrady:

Cena bez Lítačky: ČD 87 Kč, PID 76 Kč
Cena s Lítačkou: ČD 67 Kč, PID 46 Kč

Například na trati Praha - Poděbrady je třeba si v rámci PID pořídit jízdenku pro 10 pásem za 76 korun, kterou cestující označí před nástupem do vlaku v tzv. validátoru. Ty ale na nádraží v Poděbradech chybí. A pokud si cestující koupí v pokladně „běžný“ lístek, zaplatí za něj 87 korun, tj. o 11 korun víc. O levnější jízdenku je třeba si v pokladně říct: „Na pokladně stačí říct, že chcete jízdenku Pražské integrované dopravy pro deset pásem a také upřesnit, kdy přesně chcete cestovat,“ vysvětluje mluvčí společnosti Ropid Filip Drápal.

Když si cestující požadovanou jízdenku sežene, nemá si ji ale často kde označit. Podobně jako v Poděbradech cestující žluté označovače nenajdou asi ve 160 stanicích. Asi ve stovce z nich je možné pražskou jízdenku nechat označit až ve vlaku nebo u průvodčích. Ropid označovače do některých stanic postupně dodává, zatím přibývají převážně na nejvytíženějších trasách.

Nádraží v Poděbradech
autor: kne
Spustit audio