Výstava legendárního mercedesu Rudá svině na Chodově oslaví 45 let automobilky

28. říjen 2012

Rudá svině. Už je to víc než 40 let, kdy ji začínající automobilka AMG vyslala na prestižní závod do belgického Spa. Malý Mercedes Benz 300 SL tehdy rozhodně nepatřil k favoritům, přesto se dokázal prosadit. A kromě přezdívky si dodnes podržel i čestné místo ve výstavních prostorách své automobilky. Jak po letech zní motor legendárního veterána, na výstavě mercedesů na Chodově zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková.

Rudá svině má pořád páru. V roce 1971 vzala dech divákům čtyřiadvacetihodinového závodu ve Spa, dnes se přijela předvést i do Prahy. Jednoznačně tak vévodí i mezi nejnovějšími kusy na výstavě k oslavě 45. výročí založení AMG. Zcela výsadní postavení má podle šéfa firmy Oly Kalenia naprosto právem:

Bylo to úplně na začátku historie AMG, kdy se zakladatelé Aufrecht a Melcher přihlásili na čtyřiadvacetihodinový závod ve Spa. Úplně malinká firma ze Švábska chtěla závodit s týmy velkých automobilek. Nikdo nevěřil, že by to mohli zvládnout. Někteří se jim dokonce vysmívali. Po závodě se ale nesmál nikdo. Rudá svině totiž nejenže vyhrála vlastní třídu, ale skončila i v celkovém hodnocení na druhém místě napříč všemi třídami."

Pro Němce to tehdy byla taková senzace, že se Rudá svině ještě týž večer objevila ve zprávách a zrodila se tak značka AMG. Přitom na to všechno polepené a spíše těžkopádně vyhlížející auto nevypadá. A nevypadá ani na svůj věk. Je to skutečně originál, který se leskne za sklem chodovské prodejny?

„Bylo to totožné auto, ne ale přímo toto. To, co vidíme, je replika. Protože ten úplný originál byl později prodán jednomu francouzskému podnikateli, takže firma už jej nevlastní, ale tento kus jsme sestrojili s naprosto stejnými specifikacemi," přiznává Ola Kalenius s tím, že tentokrát už AMG na prodej za žádnou cenu nepřistoupí. „Ne, toto je náš jediný exemplář a ten nikdy neprodáme. To nejde, je to pro nás cenný muzejní kousek."

Rudou svini, ale i další mercedesy ze série prezentací neobyčejných vozů z historie i současnosti můžete na Chodově v showroomu AMG obdivovat až do pondělí 29. října.

autor: eku
Spustit audio