Vytrhaná brka, polámaná křídla. Vandal v Břežanech poškodil voliéry a zranil ptáky

23. březen 2018

Poškozené prázdné voliéry a několik těžce zraněných ptáků. To je výčet škod, které někdo minulý týden v noci ze čtvrtku na pátek napáchal v zookoutku v Dolních Břežanech. Spolek, který zookoutek spravuje, už dva roky upozorňuje na nedostatečné zabezpečení klecí a volá po rekonstrukci. Obec ji dosud nezahájila kvůli nezbytné změně územního plánu.

Zookoutek Zbraslav na začátku Břežanského údolí nabízí návštěvníkům výběhy s divokými zvířaty žijícími v Česku. Lidé tam mohou zblízka pozorovat divoká prasata, daňka, kunu, výry a puštíky. V areálu donedávna byly také voliéry s poštolkami, káněmi a bažanty. Ty nyní zejí prázdnotou, chránění opeřenci se stali terčem neznámého vandala.

Dvě prázdné poškozené voliéry našla minulý týden v pátek ráno pracovnice spolku Penthea. Jednu obýval pár kání. Nenechavec u ní vylomil dveře a udělal díru v plotě. U druhé voliéry pro dvojici poštolek zničil zámek, klec byla ráno dokořán otevřená. Jedno káně a poštolku pachatel těžce zranil.

Zmrzačení dravci

„Co se týče káně, tak z veterinární zprávy vyplývá, že měla rozdrcenou pánev, polámané křídlo a poraněnou nohu. Ten, kdo ji držel, s ní musel násilím manipulovat, tahat ji. Doteď nerozumím tomu, jak se vandalovi podařilo káni takhle poranit. Bohužel to bylo na utracení. S ní ve voliéře byla druhá káně, tu jsme nikde nenašli. Nejspíš se jí podařilo vyletět ven poškozenou voliérou. Tahle káně byla na jedno oko slepá, má trvalý handicap, už několik let nebyla ve volné přírodě, kde nedokáže sama přežít. Teď navíc ještě udeřily mrazy,“ popsal pro iROZHLAS.cz zranění dravce předseda spolku Penthea Petr Kolomazník.

Pracovnice spolku Pentha ukazuje, kudy neznámí pachatelé vhodili zmrzačenou poštolku a káně do voliéry bažantů

„Poté byla nalezena poštolka. Ta má jedno křídlo pohmožděné a druhé zlámané tak, že už do konce života nebude schopna plnohodnotného letu. Maximálně bude polétávat po voliéře. Poštolka má navíc kompletně vyškubaný ocas. Asi ji za něj drželi, u voliéry se povalovala vyškubaná brka z ocasu a křídel. V kleci s ní byla druhá poštolka, která rovněž zmizela. Tu nejspíš čeká osud úplně stejný jako káni. Jedná se opět o handicapovaného dravce,“ pokračoval Kolomazník.


ZOOKOUTEK V DOLNÍCH BŘEŽANECHFunguje od roku 1971. Před dvěma roky ho získalo v rámci církevních restitucí Arcibiskupství pražské, které ho předalo Dolním Břežanům.
Arcibiskupství v té době zároveň požádalo spolek Penthea, který funguje také jako záchranná stanice pro volně žijící živočichy, o zabezpečení provozu zookoutku. Vedení spolku již v té době začalo upozorňovat na to, že většina zařízení koutku je za hranicí životnosti. Kvůli opravám je ale nutná změna územního plánu, protože většina staveb je postavena načerno.

„Zmrzačené dravce jsme objevili o sto metrů dál u voliéry, kterou obývali tři bažanti. Poštolka byla strčená v díře v pletivu bažantí voliéry. Káně ležela poblíž pohozená v křoví. Klece pro bažanty pachatel zdemoloval - prorazil pletivo, vyvrátil boky a prorazil střechu, klec je nyní nepoužitelná.“

Poraněná koroptev

Spolku chybějí i další ptáci. „Dva kusy uměle odchovaných bažantů zmizely. Takže ve volné přírodě jsou bez naděje na přežití stejně jako dravci. Bažantice, která ve voliéře zůstala, má skalpovanou otlučenou hlavu. Tito ptáci při úprku vzlétají prudce nahoru. Bažantice se nejspíš snažila ve stresu uletět, ale narážela do tvrdého pletiva. Prozatím ji máme v karanténě. Hlava bažantice se zacelí, ale samozřejmě nebude vypadat jako předtím. Pachatel následně poškodil ještě čtvrtou voliéru, kde se chovají holubi,“ líčil Kolomazník.

Všechny voliéry jsou prostorné, na výšku mají až pět metrů. Pracovníci spolku proto nechápou, jak se pachateli podařilo ptáky chytit.

„Dravci jsou divocí, obyčejný člověk je nenaláká na maso. Vandal je museli oslnit kuželem světla nebo po nich něco házet a zahnat je na zem. Opravdu netuším, jak se mu to povedlo,“ spekuluje dcera správce spolku Penthea Eliška Kolomazníková, která v koutku vypomáhá.

Petr Kolomazník vyčíslil škodu na zvířatech na necelých 14 tisíc, poškození voliér odhadoval na částku mezi 20 až 30 tisíci.

„Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže, poškození cizí věci a týrání zvířat. Za to - v případě odsouzení - hrozí pachateli až tříletý trest odnětí svobody. V současné době bychom byli rádi, kdyby se nám ozvali lidé a předali nám poznatky vedoucí ke ztotožnění tohoto neznámého pachatele,“ řekla serveru iROZHLAS.cz policejní mluvčí Marcela Pučelíková.

autor: gol
Spustit audio