Vznikající pražská koalice by se měla dohodnout na obsazení míst v radě hlavního města

Budoucí pražská koalice chce dohodnout definitivní obsazení postů v radě hlavního města. Nejvíc křesel, šest, v ní získá hnutí ANO, které jako vítěz voleb nominuje i primátora. ČSSD a Trojkoalice obsadí shodně po třech postech. Vyjednavači musí také rozhodnout, jak se postaví k tomu, že soud pravomocně odsoudil zastupitele Karla Březinu z ČSSD za podvod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Prahy (Nová radnice) na Mariánském náměstí. Licencováno pod Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 via Wikimedia Commons.

Magistrát hlavního města Prahy (Nová radnice) na Mariánském náměstí. Licencováno pod Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 via Wikimedia Commons.

Soud uložil Karlu Březinovi roční podmínku za podvod v dopravním podniku. Podle rozsudku jako šéf dozorčí rady neoprávněně pobíral odměny.

Březina byl původně favoritem na post radního pro dopravu. Po verdiktu ale oznámil, že nechce blokovat koaliční jednání a na nominaci netrvá. O mandát zastupitele a místo ve vyjednávacím týmu ČSSD ale zatím nepřijde.

„Uvidíme, jak se tam vyvine debata. Zatím pan Březina je členem vyjednávacího týmu. On sám vydal tiskové prohlášení, ve kterém uvádí, že nebude kandidovat na funkci člena rady zastupitelstva hlavního města Prahy,“ potvrdil Březinův stranický šéf, předseda pražské ČSSD Karel Klíma.

Koaliční partneři z hnutí ANO a Trojkoalice si chtějí nechat vysvětlit, jak ČSSD na pravomocný verdikt zareaguje. Březinovo setrvání ve vyjednávacím týmu jim ale nevadí.

„Očekáváme, že zřejmě zazní nějaké stanovisko ze strany ČSSD a podle toho bude na to ANO reagovat,“ uvedla zastupitelka Radmila Kleslová z hnutí ANO.

Podle Jana Wolfa z Trojkoalice je to vnitrostranická záležitost sociální demokracie. „Uvidíme s čím sociální demokracie na jednání přijde a uvidíme jejich postoj. A hlavně je to jejich interní záležitost.“

Zásadní jednání ale dnes nebude o Karlu Březinovi, čeká se už definitivní shoda na jménech nových pražských radních. Příští koalice by už také mohla potvrdit, že Prahu povede poprvé primátorku- Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

Věra Pfeifferová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme